Szombathely

2013.06.03. 13:38

Képet keresett a sorok közt

Sodics Dominika, a Bolyai iskola diákja, a Vas Népe Séta programjának Arany toll díjasa lett az első a Berzsenyi könyvtár A vers világa országos képzőművészeti pályázatán.

Merklin Tímea

A pályázatra a Weöres-évhez kapcsolódóan kellett alkotásokat beküldeni. A költő 100. születésnapja okán az iskolában is többet beszélgettek Weöresről, de Dominikáéknál otthon is többször előkerült a téma, mivel az édesanyja magyartanár. A 10. osztályos nagylány Weöres Fairy spring című verset választotta, amely a női sorsról szól.

- Amikor olvastam a verset, képeket kerestem a sorok között: hogyan változik a nő a férfi által - a szerelem játékaitól az elmúlásig, lényegében egy meggondolatlan pillanatból következik minden. A lány nagyon hirtelen elveszíti a fiatalságát, gyermek születik, a nőre nehezednek a család gondjai, a hétköznapok súlya, tragikusan gyorsan elmegy az élet - mondja Dominika, aki egy arany temperával színezett tusrajzot készített.

 

Sodics Dominika azt rajzolta le, hogyan változik a nő a férfi által (Fotó: Kiss Teodóra)



Tanára, Németh József invitálta, hogy pályázzon, ő adta kezébe a Weöres-kötetet is. A vázlatokat az iskolában készítette, de otthon fejezte be édesapja, Sodics Péter véleményét figyelembe véve, aki rajztanár. Nagy kritikusa volt a nagypapa, Sodics László, aki szintén rajztanár volt nyugdíjazása előtt. Dominika nyereménye, hogy műve szerepelhet a BDK kiadásában megjelenő Életünk folyóirat Weöres emlékszámában. Ezen kívül kapott egy Veres Gábor által készített Berzsenyi emlékérmet és pénzjutalmat.

Az ifjú hölgy nemcsak rajzolni, írni is szeret, a Séta program Arany tollasa. Művészettörténettel szeretne foglalkozni, már most ilyen szemmel nézi a kiállításokat; édesapjának, Sodics Péternek körmendi tárlatáról is írt. Művészi hajlama a zene irányába is mutat, szeret gitározni, öt évig komolyzenét is tanult. Ezt abbahagyta, mert a gimnáziumba járás mellett nem tudta folytatni, ugyanis Zsiráról utazik naponta Szombathelyre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!