Szombathely

2013.06.30. 12:38

Szent László napján

Tizennyolcadik alkalommal tartották meg vasárnap a Szent László ünnepséget Szombathely zanati városrészén.

Kozma Gábor

Szent László  I. Béla magyar király és Richeza lengyel hercegnő második fia volt,  Lengyelországban született. Ő volt az, aki megszilárdította a magántulajdon védelmét, keresztény hitű, bátor királyként. Uralkodása alatt avatták az első hazai szenteket, közte Gellért püspököt és I. Istvánt. 1106-ban Váradon helyezték örök nyugalomra véglegesen és   1192-ben avatták szentté.

A történelmi tények ismeretében a vasárnapi, zanati ünnepi szentmisén Burbela Gergely, az Isteni Ige Társaság (verbita) tartományfőnöke a király jóságát emelte ki. Mint mondta, Szent László szellemében a jóhoz kell hűségesnek lennünk, s aki így él, az üdvözül.

Az immáron 18. alkalommal megrendezett Szent László napi ünnepség, amely a település búcsújának napja is, az emlékparkban folytatódott. A helyi egyházközség, valamint a Zanati Kulturális és Sport Egyesület szervezte eseményen szép számmal jelentek meg. Elsőként Pál Ferenc, az egyesület elnöke szólt, majd a 350. számú Szent László Cserkészcsapat műsora következett. Eztán Takácsné dr. Tenki Mária  szombathelyi tanácsnok mondott beszédet. Méltatva az ünnep jelentőségét, kiemelte: az önkormányzat bízik a helyi közösségben, egyesületben, ezért támogatja egy nagyszabású sportcentrum kiépítésének tervét. Kifejtette: a testülettel egyetemben  hiszik  azt, hogy e nagyívű feladatra minden tekintetben  felkészültek a zanatiak.

Az ünnepség  koszorúzással zárult, délután pedig szórakoztató programok várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!