Szombathely

2013.06.17. 10:33

Szombathelyi közgyűlés: Kulcskérdés a fejlődés

Szombathely - Szerdán ismét összeül a testület, reggel kilenckor kezdődik a nyári szünet előtti utolsó ülés. Szó lesz az Óperint utcai ingatlanok felújításáról és a buszmenetrendről is.

Bajdó Bettina

Reggel kilenc órakor kezdődik szerdán a városháza első emeleti nagytermében a testületi ülés. Nyílt ülésen sok napirendi pont kerül a képviselők elé, az egyik leghangsúlyosabb téma az Integrált Városfejlesztési Stratégia második ütemének a terve. Ez már az előző közgyűlésen is vitát váltott ki. A mostani közgyűlésre mintegy 180 oldalas anyag készült a tervekről, városi szintű helyzetelemzéssel. Ebben az áll, hogy a Körmendi út és Óperint utcai terület a város társadalmi, fizikai és gazdasági szempontból leszakadással fenyegetett településrésze, melynek fizikai, infrastrukturális állapota erősen leromlott, lakosságcsoportjaik társadalmi helyzete, foglalkoztatási színvonala, életkörülményei szegényesek, a településrész városi és közösségi funkciókkal való ellátottsága alacsony szintű. A területen magas a munkanélküliek aránya, melyet tovább súlyosbítanak a hátrányos helyzetű csoportok jelenlétéből és a közbiztonság romlásából származó problémák. Az akcióterület megújulásra és modernizálódásra való képessége Szombathely Város fejlődési folyamatának egyik kulcskérdése. Ennek következtében ezen városrész csak korlátozottan képes közvetlenül bekapcsolódni a város gazdasági-társadalmi vérkeringésébe. Az akcióterület megújulásra és modernizálódásra való képessége Szombathely fejlődési folyamatának egyik kulcskérdése. A tervezett programnak több eleme is van, többek között felújítják az Óperint utca 18. számú, 52 lakásos épületet, körforgalmat építenek ki a Dózsa György, Kálvária és Óperint utcák kereszteződésénél. Felújítják az evangélikus és a református templom homlokzatát, továbbá korszerűsítik a Dózsa György utca gyalogátkelőhelyeinek világítását. Az épületek felújítása és a közlekedés biztonságosabbá tétele mellett az ott élők számára felzárkóztatást célzó programokat is szerveznek. A komplett program 412 millióba kerül, amihez a városnak semmit nem kell hozzátennie. Ha a pályázat sikeres lesz, a teljes költséget az EU finanszírozza.

A buszmenetrend módosítása elég gyakran napirendre kerül, a mostani közgyűlésen is tárgyalnak róla. Fotó: Szendi Péter

Terítékre kerül még a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának, megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet módosítása, valamint a Megyei Művelődési Ifjúsági Központ működtetésével kapcsolatos döntés is. A helyi közösségi autóbusz-közlekedés menetrendjét is módosíthatják a képviselők, valamint megszavazhatják a Zrínyi Ilona Általános Iskola fűtési rendszerének felújítását. Elfogadhatják a város 2012. évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről szóló, valamint az önkormányzat által alapított alapítványok éves beszámolóját is.

Rengeteg téma lesz a zárt ülésen is, ingatlanokat értékesíthetnek, módosíthatják a Vasivíz Zrt. alapszabályzatát is. Javaslatot tesznek a Széll Kálmán utca 51. szám mögötti tömbbelső rekonstrukciós munkái fedezetének biztosítására, s a Zanati Kulturális és Sport Egyesület által létesítendő labdarúgópálya megvalósításának a támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!