Szombathely

2013.07.04. 16:53

A munka világában

Projektek és programok segítségével támogatják a munkanélkülieket, hátrányos helyzetűeket.

Benkő Sándor

Az elmúlt évhez képest nőtt a munkanélküliek és pályakezdők támogatottsági lehetősége, köszönhető ez a különböző pályázati programoknak, mondta el Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója a kedden megtartott sajtótájékoztatón. Kiderült, ugyan jó a megyei foglalkoztatás aránya, s kis megyének számít Vas, mégis nagy eltérések mutatkoznak: míg a szombathelyi térségben 6,4 százalékos a munkanélküliség, addig a vasvári térségben 15,6 százalékos.

Emellett fontos mutatónak számít a tartós munkanélküliek (12 hónapnál régebb óta munkanélküli) számaránya is, akiknek létszáma az elmúlt időszakban stagnált, mintegy 1900–1950 főről beszélünk. Éppen ezért folyamatosan szükség van arra, hogy különféle programokkal segítsék, támogassák a rászorulókat. Ebbe a kategóriába tartoznak a pályakezdők is, akiknek segítésére szolgált és szolgál az első munkahely garancia program. 2012-ben indították, 212 fővel, idén már több mint 300 főt sikerült bevonni.

A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása program, amely 2011- ben indult, s 2015-ig tart fő célcsoportja az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alattiak, és 50 felettiek, a gyesről, gyedről visszatérők, a tartós munkanélküliek. A program lehetőséget biztosít számukra átképzésre, vagyis vállalja a költséget, a képzés ideje alatt keresetpótló juttatást ad, támogatja a helyközi utazást, a vállalkozóvá válást, s legújabb elemként lakhatási támogatással is szolgál.

Rodler Tamás elmondta: eddig 83 tanfolyamcsoportban képeztek ügyfeleket, és további 12-őt indítottak programon kívül. Eddig 2539 főt sikerült bevonni, remélik a kör bővülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!