Szombathely

2013.08.29. 12:50

Kétkezi önkéntes munka

A Kerekerdő Alapítvány tevékenységeiben az élő természet sokoldalúságát védi. Munkájuk legfontosabb színterei a nyári természetvédelmi táborok.

Merklin Tímea

A gyerekek nem csak tapasztalatokat és ismereteket szerezhetnek a természetről, hanem megtanulják, mit tehetnek azért, hogy a sokszínűség megmaradjon.  A felsőcsatári Süni tábor idén 20 éves. Minden évben van egy olyan nap, amikor a gyerekek önkéntes munkájukkal hozzájárulhatnak a Vas-hegy és a Pinka-szurdok természeti értékeinek megmaradásához.

A kisebb kutatómunkák, adatgyűjtések mellett fontos szerepet kap a kétkezi munka. Az elmúlt két évtizedben több mázsa szemetet szedtek össze az alapítvány önkéntesei a hegy erdeiben és a Pinka-parton. Rőzsegátakat építettek az eróziós hegyoldalakra.

Karbantartották a gyermeküdülő környékén létesített odútelepet, és mindig volt egy elszánt brigád, mely az őshonos fajokat veszélyeztető özöngyomokat irtotta. Ez utóbbi az idei táborban is nagy hangsúlyt kapott. A rohamosan terjedő bíbor nebáncsvirágot húzogatták ki a földből. 

A Kerekerdő Alapítvány kétkezi munkáinak legfőbb terepe a szőcei tőzegmohás láprét, mely fokozottan védett terület. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve két tucat fiatal dolgozott itt napi 3-4 órát. A bedőlt fákat eltávolították, így segítették a rét kaszálhatóságát. Itt a nagy aranyvessző veszélyezteti a természetes élőhelyet, ezt irtották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!