Szombathely

2013.10.17. 11:37

Éhen Gyula teljesítményét idézték Szombathelyen

Szombathely - Hogy lett városunk modern város és modell város? – erről rendeztek konferenciát csütörtökön Éhen Gyula polgármester tevékenységét állítva középpontba.

Merklin Tímea

A 160 évvel ezelőtt született legendás polgármester három stratégiai lépéssel indította el Szombathelyt az urbanizáció útján: a szennyvízcsatorna hálózat kiépítésével, a vízvezetékrendszer létrehozásával és végül az utak terhelésnek megfelelő burkolásával. A tiszteletére rendezett konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei levéltára, az Éhen Gyula Kör és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület közösen szervezte. Elnöke Gyáni Gábor volt, aki A vidéki városok 19. század végi modernizációjáról beszélt.

Az Éhen családban három-négy felmenőt is figyelembe véve az volt a házasodási koncepció, hogy a férfiak nemesi származású nőket vettek feleségül, ami a társadalmi megbecsülés szempontjából volt fontos, a felemelkedést szolgálta. Éhen Gyula vitte legtöbbre közülük. Melega Miklós előadása arról szólt, hogy jutott el a polgármesteri székig, és milyen – nem kis beruházásokkal járó – projektekkel tette modern várossá Szombathelyt az eredetileg ügyvédnek tanult fiatalember. A szennyvízelvezetés és a csatornázás 450 ezer koronába került, az ezzel szinte párhuzamosan kezdett vízvezeték- és víztornyok építése 550 ezer koronába. Az egymilliós nagyságrendű adósságvállalás meg-megrettentette a városatyákat, de elfogadták és támogatták az elképzeléseit. Ezeknek köszönhetően a lakásokban elterjedtek a vízöblítéses árnyékszékek és a fürdőszobák. Az infrastruktúrafejlesztési program befejezése – a közművek letelepítése után – az utak burkolása volt: a belvárosban például aszfaltoztak, német városokból hozott minta alapján. Melega Miklós kiemelte Éhen Gyula gondolkodásából azt az elemet, hogy „a közműveknek a közösséget kell szolgálni, nem a profitszerzést". Ennek egyik bizonyítéka, hogy a korában itt voltak a legalacsonyabbak a közműdíjak.

– Éhen Gyula látta, hogy a város organizmusszerű működéséhez nélkülözhetetlenek a közművek. Társadalompolitikai kérdés volt számára, hogy mindenhol legyen fejlesztés. Más városokban például ott csatornáztak csak, ahol az elit lakott – tudtuk meg Melega Miklóstól.

A konferencián Winkler Gábor a századforduló építészeti stílusáról, Bana József Győr legnagyobb polgármesteréről, Zechmeister Károlyról, Kalocsai Péter a modern város közlekedéséről beszélt. Mayer László Éhen Gyula és az egyesületek címmel tartott előadást, Kozma Gábor az Éhen Gyula Kör 25 évéről beszélt, Kovács Jenő dokumentumokat hozott a rendszerváltó egyesület életéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!