Szombathely

2013.11.13. 15:20

Ipkovich György városa érdekében dolgozna tovább

Szombathely - Ipkovich György nem szerepel az MSZP országos listáján. A politikust a döntés hátteréről kérdeztük.

Peltzer Géza

Dr. Ipkovich György MSZP-s országgyűlési képviselő – aki korábban nyolc évig volt polgármester Szombathelyen – neve nem szerepel az MSZP országos listáján, és nem indul egyéni jelöltként sem jövőre az országgyűlési választásokon. A politikust terveiről kérdeztük.

– Az új szabályozás szerint megszűnik a politikusok számára az a lehetőség, hogy a helyi önkormányzat munkájában részt vegyenek, miközben a parlamentnek is tagjai. Nekem is el kellett döntenem, hogy melyik utat választom. Számomra az országos pozíció csak azért volt fontos, hogy a város érdekében kapcsolataimat kamatoztathassam. Az én szívem Szombathely felé húz, nem az országos politika irányába.

Kérdésünkre, hogy indul-e a polgármesteri címért, a következő választ adta dr. Ipkovich György:

– Én helyi politizálással akarok foglalkozni a következő ciklusban, de hogy ki milyen pozícióért száll ringbe itt, az nem csak egyéni ambíció kérdése, mert áll mögöttünk egy párt is, amely eldönti, hogy kit támogat. Sok függ attól természetesen, hogy tavasszal nyer-e az ellenzéki összefogás vagy sem. A politizálás csapatjáték, amelyben mindenkinek megvan a maga helye. Nyilvánvaló, hogy helyi politizálás nem lehet hatékony megfelelő országos kapcsolatok nélkül. Nemény András párttársam például tehetséges, fiatal ember, aki jól bedolgozta magát a frakcióba. Ő jelenleg a fejlesztési kabinet vezetője, ami egy ellenzéki párt esetében nem nagy dolog, de egy esetleges kormányváltás esetén igen jó pozíciókat biztosíthat annak a vidéknek, ahonnét ő származik. Tudatos építkezés volt az, hogy ő az országos politikában vesz részt. Én bízom benne, hogy ezután is jó, generációs ellentétektől mentes lesz az összjáték köztünk.

Megkérdeztük a politikust, hogy ha még egyszer polgármester lenne, mely feladatok, célok lennének számára a legfontosabbak.

– Nincs itt az ideje annak, hogy posztokról beszéljünk, de vannak elképzeléseim a város fejlesztésével kapcsolatban. A következő ciklusban a munkahely és környezet lesz a két legfontosabb kérdés. Az előző ciklusban szereztünk 600 hektár iparfejlesztésre alkalmas területet Söptével. A mostani városvezetés pereskedik a faluval – ahelyett, hogy infrasturkturális fejlesztésben gondolkodnának együtt. Ha igazak a globális előrejelzések, vízhiánnyal kell számolnia az emberiségnek. Ebben a megközelítésben egészen más funkciót kaphat a lukácsházi víztározó, a Perint és a Gyöngyös hosszú távú hasznosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!