Szombathely

2013.11.21. 10:01

Klímacsúcs, tüntetés

Klímakonferenciát rendeztek Varsóban, ezen részt vett egy vasi delegáció is. Az esemény látványos tüntetéssel zárult.

Kozma Gábor/Vas Népe

Szombathelyről a varsói klímacsúcsra utazott és a napokban tért haza Bogáti András, György István Péter és György Gábor István, képviselve a magyar és egyben a vasi színeket is. A varsói Kultúra és Tudomány Palotájában zajló eseménynek a Polgárok Energiája a jó Klímáért címet adták és támogatóként jelen volt az Európai Parlament Zöldek - Európai Szabad Szövetség frakciója.

A három szombathelyi aktivista ugyancsak mozgalmas napokat tudhat maga mögött. Midőn a környezetszennyezésről, a klíma torzulásairól beszéltek, kitört a Fülöp szigeteki tájfun. - Ez egy példa arra, hogy a természet erői milyen óriási pusztításokra képesek. Mi emberek is hozzájárulunk mindennapi sokszor felelőtlen tevékenységünkkel ahhoz, hogy a Földünk klímája rossz irányba változik - mondja immáron itthon György István Péter energetikai szakember.

- Megérkezésünkkor Lech Kowalski Drill Baby Drill című dokumentumfilmjét nézhettük meg, ahol a szerzővel és több neves európai zöld vezetővel is konzultálhattunk - veszi át a szót Bogáti András természetvédő. - A látottak a palagáz kitermelésének globális problémájára hívták fel a figyelmet.

György Gábor István, György István Péter és Bogáti András a tüntetésen, háttérben a kultúrpalota Fotó: Hans Jürgen

A jelenlegi technológia közvetve veszélyezteti az emberi egészséget és az élővilágot, szennyezi a talajvizet és súlyosabb esetben emberéletet is követel fejtegette. György Gábor István megújuló energia szakmérnök pedig a következőket mondta:

- A konferencia egyik fő témája volt, hogy a civil zöld mozgalom szakemberei feltárják mindazokat a gondokat, amik terhelik mindennapjainkban Földünk klímáját és közösen rávilágítsanak a nemkívánatos folyamat veszélyeire, az általuk elképzelt kiútra.

A klímakonferencián kiemelt jelentőségű téma volt a megújuló munkahelyek kérdése. A kötetlen beszélgetések során több értékes találkozásra is sor került, többek között Christiane Brunner Osztrák Zöldek parlamenti képviselőjével, Rebecca Harms-szal, a Zöldek Európai parlamenti frakciójának vezetőjével.

Zárásként a vasiak csatlakoztak a Varsó központjából induló több mint 4 kilométeres, több ezer embert mozgató klímademonstrációhoz. A világ minden pontjáról érkezők menete során transzparensekkel, zenével, skandálással adtak hangot aggódásuknak. György István Péter így összegzett: E tüntetés megmutatta, hogy képesek vagyunk az összefogásra, az utolsó órák ketyegnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!