Szombathely

2014.01.16. 17:50

Tárlat a fejedelemről

Erdély fejedelme, a zseniális reálpolitikus, Bethlen Gábor emlékére nyílt kiállítás csütörtökön a Magyar Nemzeti levéltár Vas Megyei Levéltárában.

Merklin Tímea

A tárlat tablóiról leolvasható információ mennyiségében és minőségében olyan szintű, hogy ez alapján akár egyetemi szigorlatot lehetne tenni – hívta fel a figyelmet bevezetőjében Feiszt György nyugalmazott levéltárigazgató-helyettes. A kiállítást elsősorban a tanulóifjúságnak ajánlják, előzetes bejelentkezés után tárlatvezetést is tartanak a csoportoknak, kiemelve az érdekességeket Bethlen Gábor életéből és korából.

Ilyen például a 6. tablón Vitéz Mihály jogfosztottságot megszüntető oklevele, amely ben egy havasalföldi ember tollából olvashatjuk, hogy kik azok a székelyek, mióta élnek ezen a földön. Az 1599-ben kelt dokumentumért korábban 50 millió forintot ajánlottak birtokosának, de az nem adta el. A levél feledésbe merült, most bukkant fel nemrégiben: egy hagyatékból került a keszthelyi gyűjteménybe.

A 11. tablón azt olvashatjuk, hogy alig volt Bethlen fejedelem pár hónapja, máris támogatta a debreceni diákok élelmezését azzal, hogy elengedett a dézsmából.

Szombathelyt érintő kuriózum a mutatókönyvi bejegyzés: ugyancsak a hadsereget fenntartó beszolgáltatási kötelezettségből engedett el 100 köböl gabonát 1620-ban, mikor éhínség volt a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!