Szombathely

2014.02.25. 16:35

A rönk után tessék!

Szombathely - „Azért remélem, szerelmespárok vannak”, mondja Kovács Zsu a Zrínyi iskola 2.b osztályában, mire a válasz óriási sivalkodás: Azt aztán nem, itt senki nem szerelmes senkibe. A rönkhúzásos bolond esküvőt mégis lelkesen megtartják.

Ölbei Lívia

A Mesebolt Bábszínház tevékenységét korszerűség és hagyomány kettőssége, vagy inkább folyamatos összehangolása jellemzi. Ennek szellemében jött létre az a sorozat, amelynek értelmében a Mesebolt – Kovács Zsuzsanna bábszínész személyében – házhoz megy: ezekben a napokban iskoláról iskolára, osztályról osztályra járva ismerteti meg a gyerekekkel a vasi rönkhúzás sok helyen máig élő hagyományát. Karácsony előtt maga készítette betlehemmel járta az iskolákat – a bábtáncoltató betlehemezés szintén régi, szép hagyomány –, most a farsang, illetve a Vasban hozzá kapcsolódó rönkhúzás van soron az ünnepi évkörben. A betlehemezés alkalmával csuhébabák születtek, most álarcokat, farsangi kellékeket készítenek a gyerekek.

Kovács Zsu kedden délelőtt a Zrínyi iskolában, a 2.b-ben: „Urak, udvaroljanak szépen a kisasszonyoknak" – alakul a rönkhúzás. Fotó: Horváth Csaba

A jól fölépített, ügyesen és élvezetes pörgő foglalkozás autentikus szövegekre, sok improvizációra és természetes interakcióra – vagyis a foglalkozást vezető Kovács Zsu személyiségére – alapozva egyidejűleg szolgál igazi élményekkel és sok új ismerettel. Aki egy-egy meseboltos előadás előtt tanúja volt már annak, ahogy Zsu nagy kedvességgel és huncut eleganciával, szigorúan magázódva segít helyet találni az ifjú „uraknak" és „kisasszonyoknak", könnyen elképzelheti azt is, miféle hangnemben zajlik a rönkhúzás-foglalkozás. „Urak, udvaroljanak szépen a kisasszonyoknak." A gyerekek veszik a lapot. Ha a farsangi időszakban nem volt lakodalom, akkor muszáj volt legalább álesküvőt tartani, a csorbár kiköszörülendő. Aztán a vigalom után kezdődött a 40 napos böjt, meséli Zsu. Hogy a böjt – az mi? „Böjt idején tilos húst enni, de valójában arról van szó, hogy mondjunk le valamiről. Én a csokiról szoktam." Általános fölzúdulás. A gyerekek észre se veszik, hogy mennyit tanulnak, hiszen csak énekelnek, nevetnek, elkészítik saját jelmezüket: hajtogatott csákó a katonáknak, kiszínezett, ollóval kivágott álarc a gólyáknak, medvéknek, helyben földíszített koszorú a nyoszolyólányoknak. Végül pedig megtartják az álesküvőt, a rönkön összekapaszkodva kuncog az összecserélt ifjú pár (vőlegény fátyolban, menyasszony bajuszban). A menet tesz egy kört a folyosón, aztán az „untodiglan-untáiglan" összeboronált Oktondi Kálmánnal és Szószátyár Zsuzsannával az élen visszakanyarog a tanterembe. És már ki is csöngettek. El ne feledjük, a rönkhúzásnak (mint minden nagy eseményenek) fővédnöke is van: Lucifer, aki ezúttal bábfigura képében – tervezte Mátyus Mariann – teszi tiszteletét a 2.b-ben. Kovács Zsuzsanna, valamint Mátyus Mariann és Rónai Zsófi – ők ketten Zsu segítői – összesen 27 alkalommal keltik életre, közösen a gyerekekkel, a farsangot záró népszokást.

A Mesebolt és a Dr. Pesovár Ernő AMI március 3-án a Fő téren rendezi meg a nagy, szezonzáró rönkhúzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!