Szombathely

2014.02.21. 14:35

Huszonöt éves a Zrínyis matekverseny

Szombathely - Pénteken rendezték meg országszerte, így Vas megyében is a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóit.

Tersztyánszky Krisztina

A Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány 1990-ben rendezte meg először a versenyt a matematika tantárgy népszerűsítésére. Az első vetélkedő után két évvel a Zrínyi Ilona Általános iskola nevelőinek segítségével Vas megye is bekapcsolódott az erőpróbába. Megyénk fiataljai azóta már számos rangos helyezést értek el az országos döntőkön.

A jubileumi év újdonságot is hozott: az igényeknek eleget téve ezúttal már a második osztályosok is részt vehettek a vetélkedőben. Így pénteken Vas megye hét városának tíz iskolájában 1848 nevező mérhette össze tudását. A hagyományoknak megfelelően a versenyzők ezúttal is tréfás, életszerű feladatokat kaptak, amelyek megoldásához gyorsaságra és logikus gondolkodásra volt szükség. A verseny népszerűségét többek között éppen az adja, hogy a kérdések nem szokványosak, és a lehetséges válaszok között mindig megbúvik egy-két félrevezető, tipikusan rossz gondolatmenetből származó megoldás is. Így a találgatás nem vezet eredményre.

Bartalis Istvánné szervező elmondta: a verseny átlépi az ország határait, az áprilisi országos döntőn a határon túli magyarok legjobbjai is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!