Szombathely

2014.02.12. 18:10

27 milliót költöttek a szociális intézetre

Címkék#Szombathely

A fény az úr a mindenségen – szavalta Juhász Imre, Óda a fényhez című versének részletét Hencz Ottóné, a Gagarin úti Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet lakója.

Tóth Csongor

Ünnepélyes átadót rendeztek, hiszen az elmúlt évben huszonhét millió forintot költöttek az intézmény felújítására. Dr. Huszár Lilla igazgató, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségének vezetője elmondta, a 2013-as év sok fejlesztést, sok felújítást hozott az intézménynek. Az egész épületet akadálymentesítették, felújították a konyhát és a fürdőszobákat, az ételszállító liftet. Új gépek kerültek a konyhába, az épület tetején pedig napkollektorokat helyeztek el, így jóval olcsóbb lesz az energia felhasználás.

Az ünnepségen részt vett dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is, aki személyes hangvételű köszöntőjében kiemelte, egy nemzetet az jellemez a legjobban, hogyan bánik azokkal, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

Dr. Hende Csaba és dr. Puskás Tivadar (a kép jobb szélén) az intézmény teljesen felújított konyháján (Fotó: Horváth Csaba)

– Szolidárisak vagyunk azokkal a családokkal, akik otthon ápolják beteg hozzátartozóikat, valamint nem feledkezünk el a szociális szférában dolgozókról sem, akik erejükön felül teljesítenek – emelte ki Hende Csaba, hozzátéve, hogy a cél, hogy még több forrás érkezzen a fogyatékkal élőket, időseket segítő intézményekhez. Szólt arról is, hogy a kormány döntött a szociális területen dolgozók bérkiegészítéséről, mely bár csak részben fejezi ki a társadalom elismerését munkájuk iránt, mégis jelzés értékű.

– Szombathelyen fejlődik a szociális szféra – jelentette ki dr. Puskás Tivadar, polgármester, ki-emelve, hogy évek óta magas színvonalon zajlik a munka. A polgármester emlékeztetett arra, hogy 1891-ben itt kapott helyet Szombathely egyik legrégebbi fekvőbeteg intézete, az Emberbaráti Kórház. Hozzátette: mentőorvosként sokat járt ide, és a körülmények akkor sokkal rosszabbak voltak.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt dr. Thuma Róbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: az év során további átadások várhatók, valamint megkezdődött a szociális életpályamodell kidolgozása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!