Szombathely

2014.03.10. 19:25

Összesen 17 milliót költenek a zebrák kivilágítására

17 millió forintot költ Szombathely az idei évben arra, hogy biztonságosabbá tegyék a gyalogosátkelő helyeket.

Farkas Eszter

A gyalogos átkelőhelyek biztonságosabbá tételére költ a város, méghozzá összesen 17 millió forintot.

Még múlt héten történt egy gyalogosgázolás az oladi lakótelepen, a Dolgozók útja és a Kassák Lajos utcák kereszteződésében lévő zebránál. Egy személygépkocsi közlekedett Olad felől, majd lekanyarodott balra a benzinkútnál, amikor elütött egy futó gyermeket. A sofőr akkor arról beszélt újságíróknak, hogy nem látta a sportoló gyereket a sok autótól, csak azt vette már észre, hogy valami nekiütközött az autó oldalának. A gyermeknek a lába törött el. Ez a baleset már sötétedéskor történt.

A fórumokon azóta több panaszos is hallatta a hangját ezzel a zebrával kapcsolatban. Egy anyuka szerint például az autósok többször előttük vagy mögöttük húztak el, amikor sötétedéskor a gyermekeivel akart átkelni ezen a szakaszon. Más átkelőhelyekkel kapcsolatban is panaszkodtak a városlakók.

Veszélyes gyalogátkelőhelyek a városban. Tizenhétmilliót költenek a zebrák kivilágítására (Fotó: Horváth Csaba)

A 17 millió forintból most a város több gyalogos átkelőhelyének közvilágítását szabványosítják, így jobban beláthatóak lesznek az autósok számára a veszélyes zebrák az esti órákban is.

– Az eredeti terv szerint a Hunyadi út, a Károlyi Antal utca, a Thököly út és az Aréna utca, a Paragvári út és a Bem József, a Paragvári és a Szűrcsapó utcák, a Rohonci út 13-nál, valamint a Rohonci út és a Váci Mihály utcáknál, a Magyar László és a Petőfi Sándor utcáknál végezzük el a közvilágítás szabványosítását. A felsorolt utcák némelyikében több zebrát is érint a fejlesztés – mondta el érdeklődésünkre Marton Zsolt Szombathely alpolgármestere.

– A lista még kiegészülhetne a Gagarin utcai Szociális intézmény előtti zebra fejlesztésével, valamint a múlt heti baleset helyszínén, a Dolgozók útja és a Kassák Lajos út kereszteződésében levő átkelőkkel. Ez utóbbit még vizsgálni és tervezni kell. A baleset helyszínén vizsgálni kell a közvilágítással kapcsolatos szabványnak való megfelelést is, ezen már elkezdtek dolgozni a városháza szakemberei – fűzte hozzá az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!