Szombathely

2014.03.26. 15:55

Mobilizálják az MSH-t

Szombathely - Nyitott házként működik majd a megújított MSH, ígéri az Agora Kulturális Központ igazgatója, Parais István. „A kultúra várost épít” című tárlattal búcsúzik a sportház az első 50 évtől, és látványtervek formájában fölvillantja a jövőt.

Ölbei Lívia

Tavaly év végén programokkal, múltidéző kiállítással ünnepelte meg 50. születésnapját a sportház, a születésnapi fotókból – az 1960-as alapkőletételtől az emlékezetes röplabda-kupákig – most is látható néhány a galérián, ahol ezúttal Károlyi István építészeti tervei jelentik a legfőbb attrakciót: ezek mutatják meg, hogy jó egy év múlva milyen lesz a sportház; amely alapvető szerkezetében nem változik, viszont a multifunkcionalitás és a nyitottság jegyében mobil terekkel bővül, kívül-belül korszerűbbé válik. Az eredeti épületet az építész édesapja, az Ybl-díjas Károlyi Antal tervezte, úgyhogy ebből a szempontból is működik a kontinuitás, amely fontos szempontja az átalakításnak, építészetileg és szellemi értelemben egyaránt. Miközben az eddig megszokott nagyrendezvények, bálok, koncertek továbbra is meghatározzák majd az MSH arculatát, a külső-belső korszerűsítés mellett funkcióbővülés várható: közösségi-közművelődési, oktatási-felnőttképzési és tanácsadó szolgáltató feladatokat is ellát majd a ház Szombathelyen és a mintegy 40 környező település tekintetében, ahogy Parais István fogalmaz: a „kulturális konglomerációban". A sportházba kerül a „Gyermekek Háza-funkció" is. Alapvető változást hoz az eddigi működési modellhez képest, hogy a tervek szerint nemcsak a programok idején tart nyitva ház, hanem gyakorlatilag állandóan az érdeklődők rendelkezésére áll.

Az Agora – MSH a múltba – és a jövőbe néz. Az előtérben balról: Parais István Agora-igazgató, dr. Puskás Tivadar polgármester és a sportházat megújító vezetőépítész: Károlyi István. Fotó: Horváth Csaba

Az Európai Unió és az állam által nyújtott 685 milliós pályázati támogatást 234 millióval egészíti ki a szombathelyi önkormányzat, a fejlesztés során mintegy 3000 négyzetméter hasznos terület jön létre.

Tavaszi táncos programokkal zárja „az első 50 évet" a ház, amely az átalakítás után várhatóan 2015. június 28-án nyit ki újra. Koncerteket azért az elkövetkezendő egy évben is szervez az Agora-központ: a kisebb kapacitású MMIK épületének színpadán.

„A kultúra várost épít"-kiállítást dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő nyitotta meg, felidézve generációjának az MSH-hoz fűződő emlékeit is. Köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!