Szombathely

2014.04.10. 15:45

A Szent Márton ünnepi évre készülődnek

Szombathely - Sajtótájékoztatón ismertették az illetékesek, hogy áll most a közelgő emlékév, valamint az a körüli programok, feladatok szervezése.

Ambrózai Zsuzsanna

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, az egyházi és a világi szervek közösen készülnek a Szent Márton-emlékév megünneplésére, amely 2016-ban lesz, s a püspök születésének 1700. évfordulóján rendezik. Mindkét fél felállított egy-egy bizottságot, amelyek folyamatos egyeztetésben állnak egymással, hiszen az emlékév két vonalon szerveződik. A világiak részéről Szommer Ildikó képviseli a Szent Márton programirodát, amelynek felállításáról 2013 augusztusában döntött a közgyűlés, az egyháziak részéről pedig Maurer Péter az, aki az egyházmegye Szent Márton Bizottságának a koordinátoraként tevékenykedik.

Dr. Veres András megyés püspök és Szommer Ildikó igazgató

Puskás Tivadar polgármester elmondta, a Szent Márton emlékév tervezetének összeállításánál mintegy nyolc milliárd forinttal számoltak, bíznak abban, hogy megkapják a kormánytól a támogatást. A pénzből nemcsak a programokra jutna, hanem fejlesztésekre és felújításokra is. – Befejeznénk a székesegyház felújítását, valamint teljes körűen renoválnánk a Szent Márton-templomot – ezt már Veres András megyés püspök mondta el.

A szervezők elmondták, a Szent Márton Ünnep nagy léptékű, hosszú folyamat, így szükség van előkészítő évekre is. 2014-et a tanítások, 2015-öt a találkozások évének hirdették meg, 2016 pedig a tényleges Szent Márton-év lesz.

A püspök elmondta, szeretnék, ha Ferenc pápa is ellátogatna a megyeszékhelyre az ünnepi év idején.

– A hivatalos állami, valamint egyházi meghívó eljuttatása már megtörtént, sőt a miniszterelnök személyesen is meginvitálta az egyházfőt látogatása során, aki azonnal igent mondott a meghívásra – árulta el a püspök. A látogatás pontos idejét még nem tudni, a szentatya 2016-os programját jövőre kezdik szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!