Szombathely

2014.04.25. 16:10

Fontos a szűrővizsgálat

A Szűrés Éjszakáját először rendezte meg pénteken az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, a Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségfejlesztési Intézet. A Markusovszky kórházban vérnyomásmérésre várták az érdeklődőket.

Farkas Eszter

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és az Országos Egészségfejlesztési Intézettel közösen pénteken tartotta a Szűrés Éjszakáját. Országosan több mint 40 emlőszűrő állomáson várták meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik behívót kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra.

Pohánka Edit, a népegészségügyi szakigazgatási szerv munkatársa vérnyomást mért a pénteki Szűrések Éjszakáján (Fotó: Unger Tamás)

Az emlőrák Magyarországon a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak és több mint 2000 nő hal bele a betegségbe. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható.Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kampányba kezdett annak érdekében, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára.

Az országos lefedettségű Szűrés Éjszakáján Vas megyében is várták a nőket. Szombathelyen a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban délután 13 óra és este 20 óra között vérnyomásmérésen vehettek részt az érdeklődők, de volt lehetőség Findrisk, vagyis diabetes rizikó kérdőív kitöltésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!