Szombathely

2014.04.03. 20:05

Négyből két vitázó: Dr. Nemény András és Horváth Zoltán vállalta

Szombathely - A Kormányváltók és az LMP országgyűlési képviselő-jelöltje csütörtökön kiállt vitázni a Savaria moziban, a Fidesz és a Jobbik jelöltje azonban távol maradt.

Kozma Gábor

Nem sokkal az esti hatórás kezdés előtt szép számban gyülekeztek a szimpatizánsok és az érdeklődők, a tömegben feltűnt Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje is. Egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kész a vitára abban az esetben, ha azon dr. Hende Csaba, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje is részt vesz. Mivel utóbbi nem érkezett meg, Balassa Péter sem foglalta el helyét az óriásvászon előtt.

A Kormányváltók és az LMP jelöltje viszont igen, és már ezért tapsot kaptak. Dr. Nemény András, az MSZP országgyűlési képviselője és jelöltje „gyáva megfutamodásként" értékelte két vetélytársa távolmaradását, majd bejelentette: szakterületekről fognak vitázni, programok alapján. Dr. Nemény András a foglalkoztatásról, míg Horváth Zoltán az oktatásról fejtette ki álláspontját. Horváth Zoltán csődnek nevezte a kormány elmúlt négy esztendei oktatáspolitikáját és sorolta a hiányokat. Mint mondta, a közoktatást teljes mértékben államosították, a szakmunkásképzés pedig a szakadék felé tart. Az LMP visszaállítaná a 4 éves szakképzési rendszert. Ugyancsak csődtömegnek nevezte a felsőoktatást, hozzátéve: amíg a szombathelyi egyetemről szakmányban bocsátották el az oktatókat, addig Sopronból alig néhányat. Nemény szerint is tönkretették a helyi felsőoktatást. Utalt arra, hogy válságálló munkahelyteremtő programokat dolgoztak ki. Kifejtette, hogy a Markusovszky kórházból egy egész orvos középgeneráció hiányzik, naponta 30-40 ezren járnak át dolgozni Ausztriába. Horváth ezt azzal toldotta meg, hogy Szombathely létszáma már alig 77 ezer, sokan elköltöztek.

A vita végén, taps közepette, a két jelölt kezet fogott, és egymásnak jó szereplést kívánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!