Szombathely

2014.04.15. 14:00

Tojás, csokoládé, sonka - Húsvéti portékák a vásárcsarnokban

Szombathely - Húsvétkor már magyar epret ehetünk? Finomabb a nagyobb a nagyobb tojás? Csokinyuszit vagy csokitojást vegyünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a piacon.

Farkas Eszter

Pallag Zoltán árus szerint a közepes méretű tojásokat keresik a legtöbben. Tojás 30 forinttól kapható a szombathelyi vásárcsarnokban. Fotó: Horváth Csaba

Óriási a választék a szombathelyi piacon. A hangulat pedig már megcáfolhatatlanul is húsvéti. Rengeteg csokinyuszi, házi tojás kapható, de az ünnep elmaradhatatlan díszítőelemei a barka és a kifújt festett tojás is kapható az árusoknál.

Kezdjük is talán az egyik legfontosabb élelmiszerrel, a tojással. A szombathelyi vásárcsarnokban 30 és 45 forint között találhatunk tojást. Természetesen az ár függ attól is, hogy mekkora méretű tojást rakunk a kosarunkba.

– A mi standunknál öt féle méret közül válogathat a vásárló. A legkisebb méretű tojás 30 forintba, a legnagyobb pedig 45 forintba kerül. Inkább a közepes árfekvésű tojásokat viszik a vásárlók, s természetesen most már a tojásfestés miatt vesznek többet nálunk – mondta Pallag Zoltán árus, aki szerint a kicsi és a nagy tojás között tényleg csak méretbeli különbség van, ízre ugyanolyan finom mindkettő.

Ha valaki úgy gondolja, inkább nem festegetne otthon, és csak díszként szeretne tojást rakni az asztalra, szépen kifújt festett tojásokat is találni a piac standjain. Ezeket általában három és négyszáz forintos áron kínálják a vásárlók figyelmébe.

Ami a csokitojásokat illeti a választék igazán bőséges: néhány tíz forintól egészen 1200 forintig van csokoládéból készült tojás. Ez utóbbi természetesen méretében, s nem csak árában nagy. A csokinyuszik között is bőven van választék. Az apróbbak 60 forintba, míg a nagyobb, minőségibb nyulak 600 forintba kerülnek.

– Inkább az olcsóbb csokikat viszik, de a minőséget is keresik. Keresik a diabetikus valamint a glutén mentes csokikat és édességeket is. A nagy húsvét előtti roham még nem érezhető, úgy gondolom, hogy majd az ünnep előtti egy-két napon jönnek többen, hogy beszerezzék az ajándékokat és az asztalra valót. Karácsonykor is ez volt – ecsetelte Asbóth Péterné árus.

Asbóth Péterné árus szerint az ünnep előtt két nappal keresik majd a húsvéti kellékeket a szombathelyi vásárcsarnokban. Fotó: Horváth Csaba

A sonka is kelendő húsvét előtt. A szombathelyi vásárcsarnokban több féle sonkát is kínálnak. A parasztsonkát 1800 forintért, a kötözött combot, a füstölt tarját és a füstölt combot 2200 forintért, a füstölt csülköt pedig 1500 forintért kínálják.

A szombathelyi piacon nem csak az ünnephez szükséges kellékeket találni meg. Egyre több olyan portékát is találni, amely már kint a kertben termett. Például saláta vagy spenót. Gergácz Lászlóné is friss salátát valamint spenótot árult kedden a piacon.

– Ez a saláta és spenót az én kertemben termett mutatta Gergácz Sándorné.

Az elmúlt héten felröppent az a hír, miszerint a húsvéti nyuszi már magyar földieperrel a kosarában érkezik. Érdeklődtünk a piacon, ám egyelőre csak görög epret találtunk, amelynek 990 forintba kerül kilója.

Az idén olcsóbb lehet a magyar eper a szezon elején, mert a kedvező időjárás miatt összecsúszik a magyar szezon az importtal. Már érik a magyar földieper a fóliák alatt. Húsvétra már jelentős mennyiségben lesz fólia alatt termelt magyar eper, május elejére pedig beérhet a szabadföldi termés is. Ez azt is jelenti, hogy a hazai termés összecsúszhat az importtal, ami a termelőknek kedvezőtlen hír, mert ezáltal a korábbi éveknél alacsonyabb árak alakulhatnak ki. A korábbi években 2500-3000 forint volt a magyar eper kezdőára a szezon elején.

A szombathelyi piacon még ugyan nincs földieper, s Kovács Istvánné árus szerint húsvétra még nem is lesz.

– Bár a magyar epernek ténylegesen jobb íze van mint a görögnek, ennek ellenére már ezt is viszik – emelte ki az árus.

Szerintem

Amikor kicsi voltam, a húsvéti hozzávalók valahogy mindig betévedtek édesanyám konyhájába. A finom fonottkalácsot persze ő maga sütötte, de a sonka és a tojás, no meg persze a torma is faluról jött. Az összekötő mindig a nagyi volt. Ha nem is tojtak jól a tyúkok abban az évben, a szomszédasszony szárnyasainak mindig volt bőségesen festeni való tojásokból. Az előző disznóölésből megmaradt sonka meg ott lógott a kamrában, márcsak a nagyi reszelttormája hiányzott az asztalról. Amióta felnőtt vagyok már nincs ekkora körítés a húsvét körül. Persze ott a bolti kalács meg szupermarketes sonka. De azoknak nincs "húsvét íze."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!