Szombathely

2014.05.19. 10:42

Amit a vihar itthagyott

Szombathely - Leemelték az egyetem megrongálódott tetőszerkezetének darabjait. Panaszkodnak a vasi gazdák, mert a víz alatt tönkremegy a termésük.

Peltzer Géza

Az árhullám ugyan levonult, de az elmúlt napok időjárása bőven hagyott nyomokat a megyében.

Mintegy kétszáz négyzetméteren megbontotta és felszakította a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ épületének tetőborítását a viharos szél csütörtökön – a feltépett darabot pedig néhány méterrel arrébb repítette a szél. A Károlyi Gáspár téren álló épület tetőzetét a helyi hivatásos tűzoltók próbálták meg rögzíteni. Az egyetem körüli utcákról napokig nem lehetett behajtani az iskola utcájába, mert balesetveszélyes volt, emiatt az Óperint utcában például reggelente és délutánonként, a csúcsforgalomban kisebb dugók alakultak ki. Hétfő délelőtt azonban megkezdték a veszély elhárítását.

– Azt egyelőre még nem tudjuk megmondani, hogy mennyibe fog kerülni a tetőszerkezet helyreállítása – ezt a Vas Népe érdeklődésére mondta el Horváthné dr. Molnár Katalin, az egyetem elnök rektor-helyettese, aki azt is hozzátette, hogy már pénteken bejelentették a biztosítónak a keletkezett kárt, és az elsődleges feladat a balesetveszély elhárítása volt.

Bontják és leemelik a SEK-épület megrongálódott tetőszerkezetét. A képen Vöcsei Gábor és Varga Gábor, a munkát végző cég alkalmazottai (Fotó: Horváth Csaba)

– Sajnos a viharban a palatető is megsérült. Az épület tetejére egy konténert emeltek, amelybe a tető bontott darabjait pakolták. Amint a balesetveszély elhárul, az autósok is közlekedhetnek az egyetem épületének utcájában. Az épületet tudjuk használni, csupán a két felső tanterem az, amelyben nem lehet most órákat tartani – tette hozzá az elnök rektor-helyettes.

A múlt héten elmaradt egyetemi diáknapi programokat is igyekeznek a jövőben pótolni. Valószínűleg a fellépőkkel át tudják kötni a szerződéseket és augusztus végi gólyatáborban lépnek majd fel, itt Szombathelyen.

A Répce mentén élők időről időre megszenvedik, hogy a folyó egy viszonylag nagyobb esőzés után azonnal kilép medréből – sok bosszúságot, és kárt okozva elsősorban a mezőgazdasági termelőknek. Bodorics Pál, a Répcevölgye 2001 Kft. tulajdonos-ügyvezetője: – A Répce szabályozásával állandóan gondok vannak. Az agrárgazdasági kamarával és a katasztrófavédelemmel együtt múlt keddre terveztünk ezügyben egy bejárást, mert a helyzet már tarthatatlan. A mederben két-háromszáz méterenként vagy egy bedőlt fa, vagy más torlasz akadályozza az ár levonulását. Ha 10–15 milliméter csapadék esik, már kiönt a Répce. Van 40–50 hektárunk, amelybe minden évben elvetünk valamilyen szántóföldi növényt, de 4-5 éve nem tudtunk termést betakarítani. Ha itt 30 hektáron megterem két pótkocsi kukorica, már boldogok vagyunk. Amíg a lefolyást akadályozó torlaszok meg nem szűnnek, ezeken a területeken gyakorlatilag nem éri meg vetni.

Bodorics Pál, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezetője az elárasztott tehéntelepnél (Fotó: Szendi Péter)


A góri víztározó sok vizet megfogott a múlt heti esőkből, de a kft-nek jelenleg is több mint 150 hektárnyi búzája, 80 hektárnyi kukoricája és 60 hektárnyi tavaszi árpája van víz alatt. Ezen kívül száz hektárnyi legelő van vízben, de az ügyvezető szerint a Répce bal partján más termelőknek még plusz 150 hektárnyi termése került víz alá a múlt héten. – Mivel részben árterületről van szó, nem lehet ezekre a területekre biztosítást kötni. Valamennyi biztosan megmenekül a termésből azokon a területeken, amelyeken a növény nem került teljesen víz alá, a nagy kérdés az, hogy meddig tart a borítottság. Ha a héten nem esik, akkor is maradnak még pangó vizeink. A vízügyi igazgatóság tegnapi tájékoztatása szerint a vízfolyások elkezdtek apadni. Hétfőn a Répcén levonuló árhullám miatt Rábakecölnél és Répcelaknál reggel nyolc órától elsőről másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget.

Kapcsolódó hír:

Az egyetemet is kikezdte a viharos szél Szombathelyen

Címkék#Szombathely
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!