Szombathely

2014.05.18. 10:05

Rendkívüli diáknapozás

Szombathely – Keddtől kezdődően zajlottak a diáknapok az egyetemen, ám az időjárás keresztülhúzta mindenki számítását – a csütörtöki és a pénteki programok elmaradtak. Csonka volt a hét, jóval kevesebb élménnyel.

Ambrózai Zsuzsanna

A héten rendezték a diáknapokat a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. A rendezéssel nem is voltak (olyan nagy) gondok, az időjárással azonban igencsak. A diáknapok történelmében még ez idáig nem volt arra példa, hogy el kellett volna halasztani vagy lemondani koncertet, programot. A viharos erejű szél, vagy, ahogy sokkal jobban ismerjük mostanság, Yvette tett arról, hogy ezt is megérje az egyetem, a szervezők. A csütörtöki és a pénteki programok elmaradtak.

Nézzük a hét részleteit.

Hivatalosan kedden vette kezdetét a programsorozat. A hagyományoknak megfelelően azonban már hétfőn is programmal kedveskedtek az egyetemistáknak, igaz, nem hagyományossal. A hallgatói önkormányzat különleges, kedvezményes mozifilmvetítésre invitálta a hallgatókat, ahol ez alkalommal ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők a Wall Street farkasa című Oscar-díjas filmet. A vetítésen körülbelül harmincan vettek részt. Nem a filmmel és vélhetően nem is a hellyel, hanem sokkal inkább az időzítéssel akadtak gondok. Ez nemcsak a hétfői programra, hanem sajnos az egész hétre elmondható, a diáknapok rendezvénye ugyanis a szorgalmi időszak utolsó hetére esett. A hallgatók ilyenkor zárthelyi dolgozatokat írnak, már nem kevesen a vizsgaidőszakra készülnek, tanulnak. A tanórákról ilyenkor nincs lógás. Idén (talán éppen ezért is) nem volt rektori szünet sem a diáknapok alatt.

A Bëlga együttes koncertezett kedden este. A srácok most is hozták a formájukat, a hangulat, a felhőtlen jó kedv nem hiányzott. FOTÓ: AMBRÓZAI ZSUZSANNA

Hét elején még dacoltak a hallgatók a hűvös idővel, de csütörtökön már nem volt esélyük, nem is küzdöttek, az udvart is lezárták. A szervezők nem vállalták az esti koncertek megtartását sem, az előírások is kötötték őket. A délután még szerencsétlenebbül zajlott. A viharos szél ugyanis kikezdte az egyetem tetőszerkezetét, az A-épület egyik tornyáról letépte és átrepítette a másik torony tetejére.

Aztán a péntek sem hozott enyhülést, sőt. Ugyan reggel, délelőtt kissé enyhült a szél, délutánra ismét felerősödött, s a szervezők úgy döntöttek, a pénteki nap programjait, koncertjeit is lefújják.

– Nemcsak a továbbra sem enyhülő viharos szél és rossz időjárás játszott közre abban, hogy lefújtuk a rendezvényt. A csütörtökön felszaggatott tetőszerkezetet a tűzoltóknak nem sikerült eltávolítaniuk, továbbra is a két torony között van. A katasztrófavédelem balesetveszélyesnek minősítette, így az udvart lezártuk, a szórakozásnál sokkal fontosabb az emberi élet, nem kockáztatunk – tájékoztatott a döntést követően Nagy Antal, a diáknapok egyik szervezője.

Kérdésünkre azt is elmondta, egyelőre nem tudják, vélhetően majd a jövő héten döntenek arról, hogy az elmaradt koncerteket bepótolják-e, s ha igen, akkor mikor, illetve, hogy mi lesz a megvásárolt jegyek, heti jegyek sorsa.

A „katasztrofális" helyzet ellenére a szervezők azért igyekeztek megőrizni és megtartani a diáknapok jellegét, hangulatát – már ami ebből lehetséges volt és maradt. A diákrektorjelöltek hatalmas hévvel és lelkesedéssel vágtak neki a hétnek, számukra valóban nagy jelentőséggel bír(t) a cím elhódítása. A hét elején, amikor még az időjárás engedte, megtartották a vetélkedőket. Az öt nevező csapat igyekezett minden feladaton részt venni. Volt élő társasjáték, libadresszfutás (amikor a fiúk nőnek öltözve futják le az előre kijelölt távot), s ha már futás, nem mehetünk el szó nélkül a sörtájfutás mellett sem. A nevezőknek idén is több kilométeres távot kellett lefutniuk, a mérőpontokon természetesen kötelező volt a sörivás is. Szerencsére mindenki jól bírta a gyűrődést.

Évek óta nagy népszerűségnek örvend a digitális erőd játék a könyvtárban, amely logikai, tájékozódási és tájékozottsági feladat is egyben, a csapatok idén is fontos pontokat tudtak szerezni ezzel a feladattal is. A szellemi erőnlét mellett a fizikai erőnlétüket is próbára tehették a csapatok tagjai, idén ugyanis bowlingozásra is sor került, a hallgatók nagy örömére. A vetélkedők közül egyedül a normandiai partraszállást kellett mellőzni, ez a feladat ugyanis a Perint-patakon zajlott volna (csütörtökön), a szervezők értelemszerűen a verseny lefújása mellett döntöttek, már szerdán. A hivatalos eredményhirdetés pénteken éjjel lett volna, ezt azonban előrehozták, már délután kiderült, hogy az idei vetélkedést az Öccsék csapata nyerte, biztosítva ezzel a következő évi diákrektort.

Hagyomány immár, hogy az egyetemen minden évben megrendezik a Nyugat-magyarországi Egyetem Szépe versenyt. Az is szokássá vált, hogy a hölgyek vetélkedését a diáknapokra időzítik. Idén sem volt ez másként, szerda délután megméretett a hölgyek szépsége. Idén mindössze nyolc indulója volt a versenynek, ami negatív rekordnak számít a verseny történetében, tekintve, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem összes karáról lehet nevezni. Ezt még tetézte az is, hogy a versenyen végül heten jelentek meg, így igencsak rövid idő alatt lezajlott. Bizonyára az időjárás és a múló lelkesedés is közrejátszott abban, hogy a nézőtéren alig lézengett pár ember. Végül a korona Toldy Zsófia kereskedelem és marketing szakos 21 éves fiatal hölgy fejére került. Zsófia egyébként idén végez, emellett pedig már sikerült elhelyezkednie a szakmájában. Az első udvarhölgy Zsirai Viktória, míg a második udvarhölgy Horváth Krisztina lett.

Az idén nem túl népszerű szépségversenynél azért „kicsivel" többeket vonzott Ganxsta Zolee és a Kartel szerda esti koncertje, bár vélhetően Zoli nem a szépségével hódította meg közönségét. Ez talán Copy Conról is elmondható, aki a szerda este másik fellépője volt (hangsúlyozzuk, ízlésében senkit sem szeretnénk megsérteni). Szívesen írnánk a Piramis együttes koncertjéről is, akik 32 éve nem jártak Szombathelyen, de nem tudjuk megtenni, az ő csütörtöki koncertjük elmaradt, így a rajongóknak ismét várniuk kell a csápolással. A pénteki retró show is az „idő martalékává vált", meglátjuk, hogy lesz-e pótlás, vagy erről is le kell mondani.

Vajon mit hoz a jövő?

Semmi kétség, az idei diáknapok rendezvénye minden tekintetben rendkívüli volt. Nemcsak az időjárás, hanem a részben érthető hallgatói érdektelenség miatt is. Mindezek ellenére – vagy éppen mindezekkel együtt – érdemes lesz a szervezőknek igencsak elgondolkodniuk az egyetem szabadtéri nagyrendezvényei kapcsán. Ahogy elárulták, már törik is a fejüket, hogy valamit kitaláljanak, nemcsak a diáknapokkal, hanem a gólyatáborral kapcsolatban is. Bármi is lesz a jövőben, jó lenne, ha (ismét) a közösségről szólna a dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!