Szombathely

2014.05.08. 18:50

Szent Márton fotókon

Szombathely - Régóta halljuk, hogy Szent Márton a középkor népszerű szentje volt. A képtárban tegnap megnyílt Németh József-kiállítás igazolja: kilenc országban készültek fotói.

Némethy Mária

„Európai Szent Márton ábrázolások". Ez a címe a gyönyörű kiállításnak, amelyet tegnap prof. dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész nyitott meg. Röviden elmondta, hogy a különféle stílustörténeti korszakokban másként és másként ábrázolták a szentet, aki „az első európai szent volt és az első, aki Magyarországon született." Például a barokk időszakban zömmel a püspök megdicsőülése volt az alkotások témája. A professzor el-árulta azt is a szép számban összegyűlt közönségnek, hogy Németh József barátja, aki Szent Márton könyvébe készítette a fotókat. Hogyan?

– 1998-ban egy bajorországi kis templomban Jóska feküdt a földön, s vagy 15 percig várta a legmegfelelőbb fényt a fotó elkészítéséhez.

A kiállítást minden Szent Márton tisztelőnek illik megtekinteni a Szombathelyi Képtárban, ahol június 8-áig lesz látható. Erre buzdított köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester is, aki elmondta, hogy az 1698 éve született szent előtt már idén ünnepségsorozattal tiszteleg a város, aminek ez a fotókiállítás a második eseménye. Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője azt emelte ki: 791-ben miatta jött ide Nagy Károly, látni akarta a szülőhelyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!