Szombathely

2014.06.20. 15:35

A recski őr félelme korán jött

Szombathely - Huszonöt évvel ezelőtt e napokban Nagy Imre újratemetése és a személyi változások volt a téma.

Kozma Gábor

Gorbacsov szovjet pártfőtitkár látogatást tesz az NSZK-ban, ahol ütemes Gorbi! Gorbi! kiáltásokkal fogadja a tömeg. Márt ekkor felmerül az NDK megszüntetésének a lehetősége. A Vas Népe publicistája A recski őr félelme címmel készít riportot egy volt fogollyal, B. B.-vel, aki megbocsátana kínzóinak. Mint jó keresztény. Ezek után jön a végkövetkeztetése: vajon félnie kell-e a recski őrnek? Tartania a véres helycseréktől? Az aggódás meglepő, hiszen ÁVH-s őréért aggódik a rab... Inkább egy beijedt, hatalmát vesztő réteg aggodalmára utalnak a sorok... Nagy Imre újratemetését központi anyagként közlik, szó sem esik Obán Viktor híres beszédéről. Csak jóval később, egy TASSZ (szovjet) kommentárból értesülhet az olvasó arról, hogy a szocialista tábor békéjét veszélyeztető kijelentések hangzottak el.

Pakolnak a kondorfai titkos lokátorbázison a szovjet katonák (Fotó: A szerző)

Sövegjártó László helyett Józsa Miklós lesz a Prenor új igazgatója Szombathelyen, Csengey Dénes az Életünk klubba látogat a helyi MDF vendégeként. A budapesti vasiak fórumot tartanak a Metró klubban, vendég Bors Zoltán, Sikos László, István Lajos és egy alternatív, az MDF-es Ádám Károly. Egyre többen beszélnek a kondorfai titkos szovjet bázisról, már ott is nagy a mozgás. Teherautók jönnek és mennek, berendezéseket visznek, de mindig csak éjjel. A Szabad Európa Rádió lebbenti fel a fátylat: itt működött volna a Szovjetúnió legkorszerűbb katonai radarállomása...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!