Szombathely

2014.06.15. 12:45

Adriai inspirációk: Fiume után Trieszt

A Szabad Európa Rádió egykori rendszeres hallgatói emlékezhetnek Ambrus Mártonra, a neves külpolitikai szerkesztőre, aki a képtárban az igazi nevével, Skultéty Csaba gyűjtőként mutatkozott be.

Merklin Tímea

Az író-újságíró a rendszerváltás után költözött haza Magyarországra, azóta az eredeti nevét használja. A Savaria MHV Múzeum Adria sorozatának Fiume kiállításán mutatja be hatalmas gyűjteményét. A megnyitóra személyesen eljött, hogy elmesélje, miért kezdett el gyűjteni. Kétszer is „dühből”.

A gyűjtés elindulása is a Szabad Európa Rádióhoz kapcsolódott. Beszélt arról, milyen volt, mikor 150 magyar összeült Münchenben a hidegháború kellős közepén, hogy elindítsanak valami újszerűt. Volt, aki New Yorkból jött, volt, aki Stockholmból, mind más élményekkel, tapasztalatokkal. Fel kellett mérni, mi van, ha soha nem kerülnek haza. Skultéty Csaba döntéséhez az járult hozzá, hogy a szomszédságában lakott egy rádiós kolléga, aki mutatott neki egy metszetet, Pozsonyt a 19. század közepén. Elment az antikváriumba, hogy van-e Pest-Budáról szóló metszet. Akkor nem tudott szerezni, de „elindult a dühe”, és aztán nem volt olyan aukció, amin ne vett volna részt, olyan gyűjteményt hozott létre, hogy maga sem tudta, mi mennyit ér.

Közben pedig dolgozott benne egy nem saját Fiume-élmény: édesanyja örök emléke, aki ott volt nászúton.

– Látva a magyar általános műveltség hallatlan süllyedését, teszteltem a járókelőket, de semmit nem tudtak Fiuméról. Új düh indult bennem, és gyűjteni kezdtem mindent, ami vele kapcsolatos. A véletlenek is szolgáltak, de ha kellett komolyabb összegeket is fizettem tárgyakért.

Aki ma eljut Fiuméba, már nem ugyanaz a város, mint volt. Az 1910-es népszámláláskor Fiuménak 50 ezer lakosa volt, fele olasz, 15 százalék magyar. Ma 130 ezer lakosa van, 8000 alasz maradt, és alig van magyar. Skultéty Csaba még azt a világot próbálta ábrázolni, amelyben „Fiume az a magyar város volt, ahol a horvátok olaszul beszéltek.”Hasonlóan „a népek olvasztótégelye” volt Trieszt is, amely ma kerül elő a Szombathelyi Képtár adriai inspirációkra rendezett kortárs kiállításán, amely a Bloomsday-hez is kapcsolódik. Hiszen az ír író, James Joyce – aki Szombathelyt választotta híres regénye, az Ulysses helyszínéül – az 1900-as évek elején Triesztben is lakott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!