Szombathely

2014.07.08. 17:25

Amikor hulltak a bombák

Szombathely - Jövőre, a bombázás 70. évfordulójára könyv készül a székesegyház lebombázásáról, s kiállítás lesz.

Némethy Mária

 

Hazánk püspöki székesegyházai közül a legsúlyosabb kár a szombathelyi székesegyházat érte. A második világháború végén, 1945, március 4-én 12 óra 47 perckor érte bombatámadás a Hefele Menyhért főművének tartott székesegyházat, amely átmenetileg használhatatlan romépületté vált.

Kedden a sajtó képviselői a látogatók elől eddig elzárt területen, a padlástérben található két oratóriumot tekinthették meg dr. Puskás Tivadar polgármesterrel együtt. Az egyikben őrzik a bombázás után megmaradt, sérült, de katalogizált templomi maradványokat, a másik oratóriumban lesz kialakítva az a kiállító terem, ahol bemutatják majd a templom újjáépítését és a megmaradt, resturált ereklyéket, köztük régi, szép zászlókat is.

– 6,1 millió forint támogatást szavazott meg a szombathelyi képviselő-testület a kiállítás létrehozására, a muzeális értékű tárgyak, köztük három nagyon szép zászló restaurálására és egy emlékkönyv megjelentetésére – mondta el a sajtó képviselőinek dr. Puskás Tivadar, akit Lendvai Rezső, a Székesegyházi Képviselő-testület világi elnöke, és Koltay Ferenc, a Székesegyházért Alapítvány elnöke tájékoztatott a beruházásról.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az egyik régi, szép, de restarálásra szoruló zászlót mutatja a padlástérben. Fotó: Zergi Borbála

– Bennünket az vezetett a kiállítás létrehozásában, hogy azok az értékes maradványok, amelyek mutatják a székesegyház 1944. márciusi 4-ei lebombázása előtti szépségét, ne lomként porosodjanak, ne csak régi fényképekről lássuk a székesegyház hajdani szépségét, hanem meg lehessen tekinteni bárkinek a maradványokat, hozzá tartoznak a székesegyház, a város múltjához – hangsúlyozta Lendvai Rezső.

Beszéltek a készülő könyvről is. Ez szinte az utolsó pillanatban íródik, felidézve azoknak a már nagyon idős embereknek az emlékeit, akik megélték a bombázást, látták a székesegyház pusztulását, s tanúi voltak annak a hallatlan erőfeszítésnek is, ami 1945. július 23-án kezdődött a székesegyház újjáépítésével. Ennek első, heroikus szakasza 1947. szeptember 7-éig tartott, akkor szentelték fel az újjáépült székesegyházat.

– A készülő könyv nemcsak visszaemlékezéseket tartalmaz a bombázásról, az újjáépítésről, hanem bemutatja azt a hét évtizedet is, azt a sokféle szépítő igyekezet, ami ezek alatt az évek alatt történt Magyarország harmadik legnagyobb templomában. Hiszen a háború nyomait mind a mai napig nem sikerült eltüntetni. Őrzi ezt például a székesegyház homlokzata és a belső térben a freskók hiánya is – magyarázta Lendvai Rezső.

Lendvai Rezső világi elnök az oratóriumban a bombázás után megmaradt, katalogizált templomi maradványok között. Fotó: Zergi Borbála

A kiállítóhelyet és a könyvet a bombázás 70. évfordulóján, 2015. március 4-én tervezik felavatni, megjelentetni.

Dr. Puskás Tivadar a keddi sajtótájékoztatón azt kérte: akinek a birtokában van fotó a háború előtti székesegyházról, az bocsássa azt a könyv készítőinek, a kiállítás rendezőinek rendelkezésére. Lemásolják, visszaadják, de nagyon jó lenne, ha minél több kép tanúsítaná a székesegyház szépségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!