Szombathely

2014.07.16. 16:40

"Jó irányba halad a város " - Dr. Puskás Tivadar polgármester folytatná a megkezdett munkát

Szombathely - Újra polgármesterjelöltként indul dr. Puskás Tivadar jelentette be nemrég a Fidesz. A jelenlegi városvezetőt új-régi terveiről kérdeztük.

Munkatársunktól

– Mit tart az elmúlt négy esztendő legnagyobb eredmények a város életében?

– Büszkék lehetünk az elmúlt négy évre, mert a városunk jó irányba halad. Ezt számtalan területen megtapasztalhatjuk, de talán az egyik leglátványosabb a gazdaság. A 2010-es esztendőhöz képest 45 százalékkal növekedett az iparűzésiadó-bevételünk, ami azt jelenti, hogy remek ütemben fejlődnek a helyi gyárak, vállalkozások. Csak a nagyvállalatoknak köszönhetően több mint 2000 új munkahely jött létre, ami pedig ahhoz járult hozzá, hogy jelenleg csupán 3,5 százalékos a munkanélküliség nálunk. Soha ilyen alacsony nem volt ez az adat. És még egy lényeges tény: jelenleg a város adóssága nulla. Amikor 2010-ben átvettük Szombathely irányítását, ez több mint 17 milliárd forint volt.

– Az ipar fejlődésének záloga a közlekedés lehet, ezen a téren milyen változások történtek?

– Gőzerővel épül a 86-os főút, a tervek szerint 2016 őszén már négy sávon autózhatunk Szombathely és Győr között. De megtörtént a Szentgotthárd–Szombathely–Sopron vasútvonal villamosítása is, ami szintén fontos a térség közlekedése szempontjából. A vasúthoz kapcsolódó beruházás volt a Csaba utcai felüljáró megépítése és a vasútállomáson a P+R parkolók kialakítása is. Az adósságkonszolidációnak köszönhetően idén már jóval több pénz, százmilliók jutnak a városon belüli utak, járdák és parkolók megújítására, a gyalogos-átkelőhelyek megvilágítására, a csapadékvíz-elvezetését megoldó munkálatok folytatására.

Puskás Tivadar polgármester szerint a legnagyobb változások a város gazdaságában történtek. Fotó: Benkő Sándor/Archív

– Nagyon lényeges a városlakók közérzetének szempontjából az, hogy miként működik az egészség-ügyi ellátás és a szociális rendszer.

– Ez tény, és én úgy gondolom, hogy sokat tettünk mind a két területen. Csak a Markusovszky kórházban 12 milliárd forintos fejlesztést hajtottunk végre, melynek keretében hamarosan átadjuk az új belgyógyászati tömböt. De például rendeztük az ügyeleti rendszerhez tartozó díjakat és korszerűsítettük a járóbeteg-ellátást is. Emellett életre hívtuk a „Szombathely, a segítés városa” programot, ami szerintem egy sikertörténet. Mára már 21 ezer szombathelyi képes segíteni egy bajba jutottnak, ennyien képesek újraéleszteni. A szociális rendszerben is lényegi változtatások történtek. Jól működik az aktív időskorúak részére indított program, de sikeres a 80 év felettiek megsegítését célzó kezdeményezés is. Valamint úgy tűnik, hogy eléri a célját a nemrég alapított Szociális Lakásügynökség is a városban. De amit én az elkövetkező időszak egyik legfontosabb céljának tartok, az a hajléktalanokkal kapcsolatos problémák mielőbbi megoldása.

– Szombathely iskolaváros. Mi a helyzet az oktatás területén?

– A legfontosabbal kezdeném: megtörtént a műszaki képzés akkreditációja, tehát 2015 őszén elindulhat a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában a mérnökképzés. Úgy vélem, hogy ez hihetetlenül nagy eredmény. A Savaria Szakképzés-fejlesztési és Felnőttképző Központ közreműködésével szerintem remekül működik a szakmunkásképzés. Itt első sorban a duális képzést kell kihangsúlyozni, de úgy vélem, hogy a felnőttképzés területén is jó irányba haladunk. Az alapfokú oktatás esetén az iskolák, az óvodák felújítása, karbantartása a feladatunk, aminek eleget is tudtunk tenni.

– Mit gondol a kulturális és a sportéletről?

– A Savaria karnevál Közép-Európa legnagyobb historikus játéka messze földön híres, de fontos számunkra például a Lamantin Jazz Fesztivál és a Bartók Fesztivál is. A sportban pedig óriási sikereket értünk el. Elég csak Pars Krisztián és Hatos Gábor olimpiai érmeit említeni, de a szabadidősport és a diáksport is rendkívül eredményesen működik. Fontos, hogy a legtöbb kulturális- és sporteseményt a szombathelyiek eztán kedvezményesen tekinthetik meg, ugyanis már szinte mindenki megkapta a Szent Márton-kártyáját. A végére hagytam, de korántsem oda kívánkozik: a kormány 9,6 milliárd forintot ad a Haladás új sportkomplexumának megépítésére. Jelentem, az előkészületek már elkezdődtek.

– Mi maradt a tarsolyban a következő időszakra?

– Természetesen szeretnénk folytatni a megkezdett munkát. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében például meg akarjuk újítani a Csónakázótó környékét, a Református és az evangélikus templomot, valamint a sportházat is. De terv van bőven és én minden erőmmel, tudásommal továbbra is Szombathelyt szeretném szolgálni. Úgy, ahogy polgármesterként eddig is tettem.

– Milyennek szeretné látni a várost?

– Olyan Szombathelyt szeretnék, amely nagyban hasonlít a maira, azaz biztonságos, toleráns és élhető. Az emberek érezzék magukat jól és legyenek büszkék arra, hogy szombathelyiek. Elvégre a mi településünk mondhatja el magáról egyedül Közép-Európában, hogy 2000 esztendeje folyamatosan lakott. No és Szombathely Szent Márton városa, ugyanis itt született 316-ban a világ talán legnépszerűbb szentje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!