Szombathely

2014.08.09. 12:23

A városban, mégis falusi környezetben nyaraltak

Szombathely – A Pajtatábor immár tizennyolcadik éve várja a gyerekeket – ez alatt az idő alatt már felnőtt egy nemzedék.

Varga Krisztina

Július végétől ismét csendes a Vasi Múzeumfalu. Öt héten át azonban idén is táborozó gyerekek zsivaja töltötte be az ódon házak környékét. – Olyan helyszínt kerestünk a napközis tábor számára, amely Szombathelyen van ugyan, mégis természetközeli élményt nyújt a kisiskolás gyermekek számára – magyarázza Gyöngyössy Péter, a szervező Kerekerdő Alapítvány vezetője.



– Kezdeményezésünk épp arra az időre esett, amikor a múzeum a skanzent élő színtérként kezdte működtetni. Bekopogtattunk és kedvező fogadtatásra leltünk. Azóta is a Savaria Múzeummal karöltve működtetjük a nyári táborokat, idén mát öt turnusban, közel háromszáz résztvevővel. A szervezők szerint a hely varázsa már önmagában vonzó a gyermekek számára. A múzeumfaluban minden megvan, ami egy falusi vakációhoz dukál: fű, fa, virág, széna, vízpart, állatok, régi házak, jó kis eldugott zugok – a gyerekek számára kész kánaán. A számítógép mellett felnövő kisdiákokban az ingergazdag környezet számos izgalmas tevékenységet indukál.



A tábor szervezőinek már nem is kell mást tenniük, mint felerősíteni ezeket a hatásokat. Délelőttönként természetismereti foglalkozásokon madarásztak, tücskörésztek, ismerkedtek a falu növényeivel és állataival. A délután pedig a kézműves foglalkozásoké volt. A kézügyesség fejlesztése mellett itt az is szempont, hogy a táborozók megtapasztalják, milyen érzés a saját kezünk munkájával valami használható holmit: festett kendőt, gyöngysort, kerámia csuprocskát készíteni. Meg is becsülték a maguk készítette holmikat: viselték, hazavitték, szüleiknek ajándékozták.



A kézműves mesterségek mellett más néphagyományokba is bepillantást kaptak a kisdiákok. Hetente ismétlődött a népihangszer-ismereti foglalkozás, az éneklés-mesélés egy moldvai csángó asszonnyal, na meg az elmaradhatatlan táncház a Boglya zenekarral.A sok gyerek mellé persze sok felnőtt is kell. A pedagógusok és kézművesek mellett egyre nagyobb szerep jut a fiatal segítőknek. A Pajtatábor közel két évtizede alatt már felnőtt egy nemzedék. Az egykori táborozók közül sokan visszajönnek, hogy a gyermekkor és felnőttkor közötti űrt betöltve, önkéntes munkában segédkezzenek a tábor mindennapjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!