Szombathely

2014.08.06. 15:00

Sztorizás a karneváli kedden

Szombathely - Hogy lesz valakiből legios? Hogyan csalogatták fel a színpadra a karneválszínház egyik szereplőjét, egy szamarat? Többek között ilyen sztorikat is hallhattunk kedden este a Cafe Freiben a Karneváli Kedden.

Farkas Eszter

Ismét remek sztorikat hallhatott a közönség kedden délután. A Karnevál, és ami mögötte van – Karneváli Keddek a Café Freiben sorozaton Szommer Ildikó karneváligazgató és Tilcsik György, a Savaria Legio Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület elnöke mondta el karneváli élményeit. A beszélgetést Jagodits Zsuzsa koordinálta, aki a 2005 és 2009 között történt fontosabb, néha megnevettető sztorikra kérdezett rá.

Az élménybeszámolót Tilcsik György kezdte. Beszélt többek között arról, hogy miként alakult a Savaria Legio, amely a Római Birodalom hadseregének savariai múltját kutatja. Egy érdekes és vicces történetet is mesélt a közönségnek az elnök. Az egyik évben egy 50 fős olasz hagyományőrző csapat is vendégszerepelt a karneválon. A Savaria Legonak volt egy dobosa, aki ugyan nem tudott olaszul, azonban némi alkohol elfogyasztása után az olaszoknak úgy tűnt, hogy mégis csak megy ez a nyelv a magyar legiosnak. Az olaszok még meg is jegyezték, hogy kicsit déli akcentussal beszél a dobos. A beszélgetésből aztán közös iszogatás lett, az olasz csapat tagjai pedig annyira elvesztették a kontrollt, hogy másnap nem tudtak a sátorból sem kijönni, így az aznapi fellépésük elmaradt a karneválon.

Szommer Ildikónak is bőven voltak emlékei a legiosókkal kapcsolatban. Elmesélte például azt, hogy a legelső karnevál utolsó napján be akart menni a legiosokhoz. Ám nem engedték be, mondván, hogy nők ide nem léphetnek be. – Nagy kegy volt, hogy végül mégiscsak bemehettem hozzájuk – mesélte Szommmer Ildikó, aki azt is elmondta: 2005 és 2009 között körülbelül 300 hagyományőrző vett részt a rendezvényen, idén azonban már több mint 500-an lesznek.

A karneválszínházi előadásokról is volt pár jó sztori. Az egyik darabban például szerepet kapott egy szamár, akit az első előadáson nem lehetett felcsalogatni a színpadra, fel kellett emelni. A gazdája aztán almát lógatva a szamár orra elé oldotta a meg, az állat jeleneteit a többi előadáson. Szommer Ildikó mosolyogva gondolt vissza arra az előadásra is, amikor Szabó győző tógáját fellibbentette a szél a közönség szeme láttára. A sok-sok színes sztori mellett szó esett arról is, hogy a hetedik évben felvonulta azok a gyerekek is, akik egy idősek voltak a karnevállal. Nem mellesleg az idei rendezvényre is szerveznek egy ilyen akciót.

Szommer Ildikó mesélt arról is, hogy miért hozták létre a keleti udvart, miért kellett a Sörteret áttelepíteni, hogyan zajlottak a felvonulások, miként változtatták az útvonalat és az időpontot. A karneváligazgató és a legios pedig eljátszottak a gondolattal: mi lenne, ha egyszer végignézhetnék a felvonulást? Végül meggyőzték magukat arról, hogy nincs is annál jobb, mint részese lenni minden évben a felvonulás lenyűgöző hangulatának, résztvevőként. A Karneváli Kedd program még augusztus 12-én várja az érdeklődőket a szombathelyi Cafe Freiben, 17 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!