Szombathely

2014.08.18. 09:05

Kiszámoltuk, hogy hány napig tartott az út a Római Birodalom nagyobb városaiból

Szombathely - A Stanford Egyetem nemrég kifejlesztett interaktív térképe segítségével megtudhatjuk, hogy mennyi időbe telt az ókor emberének az utazás a Római Birodalmon belül. Többek között arra is választ kapunk, hogy hány napra volt megközelíthető Savaria a birodalom egyes pontjairól.

Kelemen Attila

A Római Birodalom legnagyobb kiterjedését Traianus uralkodása alatt érte el: időszámításunk szerint a második század első felében közel 6 millió négyzetkilométer szárazföldi területet foglalt magába. Ekkor a rómaiak kezében volt Itália, az Alpok, a Duna partvidéke végig a folyam mentén, a mai Franciaország, Nagy-Britannia nagy része, az Ibériai-félsziget, Észak-Afrika, a Közel-Kelet egészen Mezopotámiáig, Kis-Ázsia, a teljes Balkán és a Kárpát-medence nyugati és keleti része, illetve függő területek a Fekete-tenger északi partvidékén.

Még lóváltással és közbeiktatott hajóúttal is több mint két hétig tartott Alexandriából eljutni Savariába. A többi város könnyen elérhető volt.

Grafika: Kelemen Attila

Ezzel a Római Birodalomhoz Nyugat-Eurázsia lakosságának körülbelül a fele tartozott. Már pedig egy ekkora birodalmat a hatalmas kiterjedése lévén eléggé költséges és időigényes volt kormányozni. Ahhoz, hogy ténylegesen meg lehessen állapítani ezeket a költségeket, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársai interaktív térképet készítettek a mai Google maps mintájára. A tengeri területekkel mintegy 10 millió négyzetkilométernyi területen nem kevesebb, mint 632 helységet, 300 kikötőt, és nem utolsó sorban közel 85 ezer kilométernyi szárazföldi utat rögzítettek. Az alkalmazással nem csak az adott útvonalak időtartamát, hanem annak költségét is ki lehet számítani. Márpedig ennek segítségével azt is könnyebben ki lehet elemezni, hogy a birodalom fenntartása mekkora összegeket emésztett fel közigazgatási szempontból.

Az alkalmazás használata során nem csupán az adott évszakot állíthatjuk be, hanem közlekedési eszközt is választhatunk. Sőt arra is lehetőség nyílik, hogy a legrövidebb, illetve a legolcsóbb utat mutassa nekünk az online felületen (orbis.stanford.edu/) is elérhető program. Az esetleges tengeri utazás során a változó időjárási körülményeket is számításba vették a fejlesztők: mint például a széljárás, az áramlatok, vagy éppen a hullámzás mértéke.

Mi elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a birodalom egyes pontjairól miként lehetett megközelíteni a Borostyánút egyik közkedvelt állomását, Savariát. Példának okáért egy nyári hónap során Rómából a leggyorsabban 4,3 nap alatt lehetett eljutni az ókori Szombathelyre a közel ezer kilométeres út megtételével. Igaz mindezt lóváltással lehetett véghez vinni, egy saját lóval 17,1 napig tartott az út szárazföldön. Ha pedig Ancona és Trieszt között a hajóutat is igénybe vették, akkor 13,4 napra rövidült a lóhátas túra. A legrövidebb szárazföldi útvonal is közel ezer kilométert tett ki, ám ennek megtételéhez már 31 és fél napra volt szüksége egy római polgárnak, aki gyalogszerrel célozta meg a birodalom középpontjából Savariát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!