Szombathely

2014.09.10. 08:46

A kisvállalkozók számára is kedvező döntések születhetnek az önkormányzati választások előtti utolsó közgyűlésen

Szombathely - Csütörtökön reggel utoljára ül össze a képviselő-testület. Négy év munkája zárul le, lesznek képviselők, akik a következő ciklusban már nem vesznek részt a munkában. Az egyik nagy kérdés, hányan jönnek el az utolsó ülésre.

Bajdó Bettina

Reggel kilenc órakor a városháza nagytermében kezdődik a nyilvános ülés, mindjárt az elején a Szent Márton-terv során elkészített belvárosi rehabilitációs, fejlesztési tervek elfogadását tárgyalhatják meg. A Szent Márton-évi ünnepségsorozathoz kapcsolódva megújulhat  a Szent Márton templom műemléki környezete az ókeresztény eredetű temetővel, a domonkos kolostorral, a templom előtti térrel és a környező közterületekkel ugyanúgy, mint a Székesegyház és műemléki környezete a Püspöki Palotával és a Smidt Múzeummal, a Romkerttel és a környező közterületekkel együtt. Ahhoz, hogy mindez létrejöhessen, a testületnek rá kell bólintania az előzetes akcióterületi tervre  és forgalomtechnikai átalakításokra is.

A városnak szeptember 30-áig el kell készítenie az Integrált Területi Programját a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan. A város közel 14 milliárd forintot kaphat az uniótól, a Nemzetgazdasági Minisztérium útmutatása alapján azonban 150 százalékra kell tervezni a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan, azaz 20,53 milliárd forint elosztására kell vázlatos tervet készíteni. Ennek 40 százalékát egy gazdaságfejlesztési projektcsomagra, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ fejlesztésére költené a város. További 20 százalékát városrehabilitációra fordítanák, a városi széndioxid-kibocsátás csökkentésére 22 százalékot, a társadalmi integrációra 18 százalékát használnának fel.

Módosíthatják a helyi adókról szóló rendeletet is. Az előterjesztésben az áll, hogy az önkormányzatok adósságkonszolidációjára tekintettel a kormány kezdeményezte, hogy a városok nagyobb szerepet vállaljanak a helyi gazdaságfejlesztés előmozdításában, és támogatásokkal, fejlesztésekkel segítsék elő helyi szinten a gazdaság növekedését, a kis- és középvállalkozások fejlődését. A közgyűlés egyebek között január 1-jétől hatályba léptetett helyiadó-rendelet módosítással csökkentette az építményadó mértékeket. Ennek további, mintegy 10 százalékos csökkentését tervezik most bevezetni.

A városatyák beszámolót hallgathatnak meg a vagyonbevételek alakulásáról, az idei év első felének a gazdálkodásáról, és ismét módosíthatják a költségvetési rendeletet.

Fotó: Szendi Péter

Költözik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága, erről már hosszú hónapok óta folynak az egyeztetések. Az igazgatóság a Széll Kálmán és a Kisfaludy utcákban bérel önkormányzati épületeket, ezeknek az állapota leromlott, felújításra várnak. A tárgyalások során felmerült, hogy más helyszínt kellene keresni. A figyelem a több éve üresen álló, Kőszegi u. 23/B. szám alatt található egykori kollégiumra irányult. A részletekről később egyeznek meg, most a közgyűlés szándékát kell kinyilvánítani.

A közgyűlés még a májusi ülésén tárgyalta a Fő téri vendéglátó előkertek vonatkozásában ingyenes közterület-használati jog biztosításának lehetőségéről szóló tájékoztatót. A díj megmarad, viszont csökkenthetik az egész város területén mintegy 30 százalékkal. A csökkentés pedig nemcsak a vendéglátó előkertet létesítő, hanem valamennyi kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozóra egyenlő mértékben vonatkozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!