Szombathely

2014.09.05. 15:00

Megveszi a város Kecskés Miklós képzőművész képét?

Szombathely - Előrehozott ülésén hétfőn (szeptember 8-án) dönt a kulturális bizottság arról, javasolja-e, hogy a városi önkormányzat megvásárolja a neves képzőművész, Kecskés Miklós képét.

Merklin Tímea

 

Kecskés Miklós: "Soha és sehol "

Kecskés Miklós civil segítői bízták a kulturális bizottság gondjaira a 150 ezer forint értékű képet, amely megvételének jótékony célja lenne, a város ezzel támogatná a művészt tudjuk meg Sejber Mihály művésztanártól.

Az 54 éves művész nagyon lerobbant, betegségei akadályozzák abban, hogy dolgozzon, ritkán tud képet eladni. Rokkant nyugdíjának fele rezsire megy el (egy garzonban lakik), a másik fele gyógyszerekre, körülbelül tízezer forint marad élni . Barátai rendszeres támogatása nélkül nem tudna meglenni. Ők találták ki azt is, hogy a város a képvásárlással támogathatná szülöttét, akinek a sorsa hosszú távon megoldásra vár.

Tóth Csaba művésztanár is próbál segíteni, a baráti kör ötlete volt, hogy ajánlják fel a képet megvételre a városnak

Kecskés Miklós 1984-ben szerzett oklevelet a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz matematika szakán. Megszűnéséig tagja volt a Vasi Műhelynek. 1985-től az Operaházban dolgozott díszletfestőként. 1990-től a szombathelyi Derkovits Művészeti Szabadiskola tanára volt. Festészeti munkássága két fő periódusra osztható: korai alkotásai az expresszionisták. Nagy hatással volt rá negyed századdal ezelőtt a Képzőművészeti Főiskoláról hazatért Tóth Csaba gesztusfestészete. Absztrakt expresszionista irányba fordult mintegy három éven át. E korszakának egyik emblematikus darabja a városnak megvásárlásra felajánlott Soha és sehol 1987., amely égetett olajfestmény (53 x 71-ös méretben). 1990 táján tapasztalatait összegezve fordult legkarakteresebb korszakába, amikor nagyméretű portréiban a figuralitást erős szimbolizmussal és szabad felületkezeléssel ötvözte.

Második korszakában újfiguratív-expreszszív jellegű műveket alkotott, elsősorban az emberi arcot és a mögötte rejtező személyiség vonásait kutatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!