Szombathely

2014.09.03. 13:11

Mindennaposak a forgalmi dugók a Gothard iskolánál

Teljes a káosz a Gothard Jenő Általános Iskola környékén a reggeli és a délutáni órákban. Az összevissza parkoló autók miatt forgalmi dugók alakulnak ki a Benczúr Gyula utcában. A gyalogos közlekedés is veszélyes itt.

Boros Patrícia

A Gothard Jenő Általános Iskola környékének utcái reggel hét és nyolc óra között teljesen bedugulnak. Nem csupán az utakon teljes a káosz, hanem a járdákon is. Az intézmény közvetlen közelében szinte lehetetlen ilyenkor parkolóhelyet találni, emellett mind az autós, mind a gyalogos közlekedés nagyon veszélyes ilyenkor. A forgalmat az is lassítja, hogy az autósok összevissza parkolnak le a járműveikkel.

– Az elmúlt hét évben kivétel nélkül dugók alakultak ki reggelente és délutánonként az iskola környékének utcáiban, ezért mindig távolabb szoktam parkolni az épülettől, és onnan gyalogolunk a gyerekekkel ­– mondta el Talabér Amarilla.

Találkoztunk olyan édesanyákkal is, akik szerint évről évre egyre veszélyesebb itt a közlekedés. – Ezen a részen teljesen kaotikus a helyzet. Messze kell a legtöbb szülőnek parkolnia, és így sokat is kell gyalogolnia az iskoláig a gyerekekkel. Ez nem is lenne baj, ha nem lenne nagyon veszélyes ez az útszakasz. Ahogy észrevettem, gyakran nem is lassítanak itt le az autósok – mesélte Varjú Szimonetta.

– Az utóbbi néhány évben sokat romlott a helyzet, mivel egyre többen hozzák autóval a gyermeküket iskolába. Régebben szó esett arról, hogy egyirányú lesz az iskola utcája, de ez sajnos nem valósult meg – hangsúlyozta Varga Vivien. Találkoztunk olyan szülővel is, aki egy új parkoló kialakításában látja a megoldást.

– Úgy gondolom, hogy szükséges lenne egy parkoló kialakítása a környéken, bár mivel ez egy családi házakkal övezett rész, ezért bizonyára nem lenne ezt egyszerű megoldani. Most sikerült az épület közelében parkolnom, de gyakran csak két utcával távolabb tudok megállni. Azon csodálkozom, hogy reggelente nem koccannak össze itt a járművek, hiszen alig férnek el egymás mellett az autók – mondta el Halmosi Péter.

Az iskola környékén naponta kialakuló kaotikus helyzetről Mandl Józsefnét, az intézmény igazgatóját is megkérdeztük.

– Magas a tanulói létszámunk, ezért sok autó jelenik meg egyszerre kezdéskor és befejezéskor az intézmény környékén – emelte ki az igazgató. - Az alapprobléma az, hogy nagyon szűk utcák vannak itt, és nehezen tudnak elhaladni egymás mellett a járművek. Másrészt a helyzetet az is súlyosbítja, hogy az utca végén található egy óvoda is, ám ott még kevesebb a parkolási lehetőség, ezért a szülők kénytelenek az iskola környékén megállni. Több ötlet is felmerült korábban a probléma kezelésére, de én a megoldást az utca egyirányúvá tételében látom – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!