Szombathely

2014.09.29. 08:31

Újabb szakpolitikai vita: téma a bűnmegelőzés és közbiztonság, környezetvédelem

Szombathely – Hétfőn folytatódott a hetek óta tartó szakpolitikai vita: ezúttal a környezetvédelem és a közbiztonság került terítékre.

Peltzer Géza

Környezetvédelmi kérdésekben a Pro Savaria képviseletében Soós József, közbiztonsági ügyekben Molnár Miklós szólalt fel. Az LMP is két embert hozott, Bogáti Andrást és György István Pétert, a Jobbikot Schmidt András, az MSZP-ÉSZE-DK-Együtt színeiben Tóth Kálmán foglalt helyet az asztalnál.

Soós József: a környezetvédelmi szakhivatal kedden közmeghallgatást rendez a Falco Zrt-vel kapcsolatban. Ez már nem a városrész, hanem a város ügye. 10 órakor, Győrben lesz a közmeghallgatás, mert a felügyelőség oda tette összeférhetetlenség miatt.

Tóth Kálmán is bejelentéssel kezdte: a déli városrész rengeteget küzdött azért, hogy a biomassza erőmű ne valósulhasson meg. Az ügy júniusban lezárult, az építtető cég engedélyét megsemmisítették - ami a civil összefogásnak köszönhető.

Bogáti András: a Falco-ügyet mi is a szívünkön viseljük, ráadásul az átmenő forgalom is igen erős a városrészben (ipartelep).

Schmidt András: Szombathelyen nem csak Falco-ügy van, ha az is a legnagyobb. A Falco-ügy a hetvenes években kezdődött, a telepet majd szanálják. A gyár felépült, a lakók maradtak: a probléma eszkalálódott. Az elmúlt 12 évben csak egy környezetvédelmi beruházás történt: felkerült egy filter, azóta nincs változás.

Soós: általában elmondható, hogy az önkormányzat nem foglalkozik a környezeti problémákkal, bármiről is van szó. Csak a szokásos válasz jön: az önkormányzat nem tud intézkedni, mert nincs hatósági jogköre.

Tóth Kálmán: a déli városrészben is azért volt probléma, mert az ottani képviselő megszavazott egy olyan döntést, ami ellenkezik az ott lakók érdekeivel. Gond az is, hogy  felszámolták  a hulladékgyűjtő szigeteket, és bevezették a sárga zacskós rendszert: vegyes szeméthalmok gyűltek össze. Tudomásom szerint a városban sok háztartásnak nincs szerződése hulladékszállításra.

Bogáti: a külterületeken is halmokban áll a szemét, ezeknek létrejöttét akár rendőrségi segédlettel, de meg kellene szüntetni. Magasabb bírságokat kell bevezetni, ez legyen minimum 100 ezer forint. Szombathelyen egy európai szintű állatmenhelyet kellene létrehozni. Később akár egy kisebb állatkertet is létre lehetne hozni.

Schmidt András: egy nagyobb zivatar esetén úszik a város, de a megnyugtató, végleges csapadékvíz-elvezetés nincs megoldva. A Zanati úton az úttesten áll a víz ilyenkor, ezt mindenképpen orvosolni kell.

Soós József: a Pro Savaria szakmai partnerséget ajánl környezetvédelmi ügyekben, ez ugyan általánosnak tűnik, de gyakorlatból tudom, engedélyezési eljárást szinte lehetetlen volt megváltoztatni - lásd Falco.

Tóth Kálmán: a helyi ügyeket az országgyűlési képviselőknek a Parlamentben támogatni kellene - pártállástól függetlenül. Lásd: hulladékszállítási költségek, vagy a kutyagumi-ügy. Egyetlen cég  sem foglalkozik ennek  a veszélyes hulladéknak a szállításával, semlegesítésével.

Bogáti András: egyetértek, de nagy gond a lomtalanításkor az utcákon maradó szemét is. A tömegközlekedést fejleszteni kell, a járatokat sűríteni.

Schmidt András: ciklusról ciklusra ugyanazok a kérdések hangzanak el környezetvédelem-ügyben, de változás nem érzékelhető.

Molnár Miklós (Pro Savaria): ötéves bűnmegelőzési tervre van szükség, önmagában a kamerák telepítése nem oldja meg a problémát,  ember is kell hozzá, aki intézkedik. Gond az is, hogy vannak a városban olyan útszakaszok, ahol nincs közvilágítás, ezt is mindenképp orvosolni kell.

Tóth Kálmán: Szombathely biztonságos városnak számít,  olyan nagy gondok nincsenek, mint Kelet-Magyarországon, de támogatni jobban kell polgárőrségeket. Hat ilyen szervezet működik, egyfajta monitoring-rendszert kell kialakítani, mert sok pályázatot elnyertek, de érdemi előrelépés nem mindig volt érzékelhető.

György István Péter: az első polgárőrségnek is tagja voltam, most is aktív vagyok. Az élet- és balesetveszélyes hiányosságokat azonnal orvosolni kell. A városban ez nem így van: számos kandeláberről eltűntek az ajtók, ez életveszélyes. A másik: lomtalanítás után két hétig volt az úton veszélyes hulladék. Javaslom továbbá, hogy a leendő városvezetésnek, hogy alkalmazzon egy személyt, aki azonnal intézkedik, ha az állampolgárok nyugalma veszélyben van. Helyi közösségi rendőrségek felállítására van szükség, ahol nincs kamerarendszer, ott rendőrőrs kell. A polgárőrség létszámát növelni kell.

Schmidt András: ha a polgárőrség rablókat, bűnözőket fog el, akkor azt hamarosan megszüntetik. Megdöbbenéssel vettem észre, hogy a  belvárosban úgy élnek emberek, hogy rács van a folyosókon is -  mint ha börtönben lennének. Félnek az emberek, Szombathely már régen nem a nyugalom szigete. Azokat a rendbontókat, akik egy egész háztömb életét megkeserítik, komolyabb büntetést érdemelnének.

Molnár Miklós: nem tartom helyesnek, hogy a helyi polgárőrséget bárhol be lehet vetni az országban, mert ez nem ösztönző a tagok számára. A helyi börtön egyébként 800 fős, a következő években a létszám a duplájára fog növekedni. A börtön 400 főt foglalkoztat jelenleg, jó adófizető az intézmény, az első tízben van jelenleg. A hajléktalanszálló kérdésével komolyabban kell foglalkozni, mert ott áldatlan állapotok vannak.

Tóth Kálmán: nehezen fogadható el, hogy teljes városrészek vannak  kerékpárutak nélkül arra hivatkozni, hogy nincs pénz. Ez a déli városrésznek is nagy problémája.

Schmidt András: a körzeti megbízotti rendszer úgy kaphatna forrást, ha megszüntetnék a közterület-felügyeletet. A Jobbik az utóbbi 12 évet szeretné leváltani, ez lenne jelentős változás.

A szakpolitikai vitasorozat jövő hétfőn folytatódik oktatási és a szociális kérdésekkel.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!