Szombathely

2014.10.20. 18:20

A végzős hallgatókat 200 pedagógus mester segíti

Szombathely - A pedagógusképzés megújításának egyik fontos eleme a mentortanárok képzése. Célja, hogy a hosszabb ideje a pályán lévő, innovatív tanárok hatékonyan átadhassák tapasztalataikat a pedagógusképzésben résztvevő végzős hallgatóknak.

Merklin Tímea

- Mentorálás korábban is volt, de professzionális mentorképzés csak 2009 óta van Magyarországon. Mikor elkezdődött, a régióban 100 pedagógust képeztek ki mentortanárrá. Most, a képzés „második hullámában" 102 pedagógust delegált Vas, Zala és Győr-Sopron megye 50 intézménye – tudjuk meg dr. Bakó Balázs fő szervezőtől, a NYME Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ intézményegységvezetőjétől. A két féléves, 180 órás képzés ingyenes a résztvevők számára. A képzés a végéhez közeledik, már a portfóliókat készítik a leendő mentortanárok.

Dr. Bakó Balázs, a mentorképzés fő szervezője, a Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutatóközpont intézményegység vezetője.

– A pedagógusképzésben az utolsó év az iskolában töltött gyakorlattal telik. Ezt az úgynevezett mentortanár segítségével teljesíti a hallgató, aki olyan tapasztalt kolléga, aki be tudja vezetni a hallgatót a pedagóguspálya rejtelmeibe. A korábbi kurzuson csak felső tagozatos és középiskolai mentortanárokat képeztünk, új elemként most alsós tanítókból is lesznek mentorok. A szakirányú továbbképzés lényege, hogy gyakorlatorientált, lehetőség van megfigyelni a vezető tanár munkáját. A hallgatók több alkalommal végeznek gyakorlatot a NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. A pedagógus életpálya modell felépülésével követelmény lesz, hogy a mentortanár mester fokozatú pedagógus lehet, de ez egyelőre csak a jövőképünk. A kurzuson pedagógiát, pszichológiát tanulnak a leendő mentortanárok, külön tárgy az infokommunikációs eszközök alkalmazása a pedagógiai munkában, kiemelt figyelmet kapnak a speciális nevelési helyzetek, a multikulturális nevelés. Ezen kívül kapnak felkészítést a saját tantárgyaikhoz kapcsolódó legújabb módszertani kutatásokról. Aki ezt a kurzust elvégzi, teljesíti a hét éves továbbképzési kötelezettségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!