Szombathely

2014.10.03. 18:35

Fellógatták a megtalálót

Szombathely - Az a kultúrtörténetileg érdekes helyzet alakult ki Dunántúlon, hogy Székesfehérváron nyílt meg a Seuso-kincsek kiállítása október 3-án, de Szombathelyen tartott róluk előadást dr. Tóth Endre régész.

Merklin Tímea

 

A Seuso-kincseket a páratlan műtárgyegyüttes hat darabját szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították Székesfehérvárra, ahol január 15-ig lesznek láthatók.

Szombathelyen a Püspöki Palota pompás múzeumában, a Sala Terrénában dr. Tóth Endre régész elmesélte a kincsek történetét. A 14 plusz 1 tárgyat ( Magyarország családi ezüstjét ) a Balaton mellett, Polgárdinál találta meg Sümeg József, aki katona volt, és felakasztották még leszerelése előtt. Valószínűsítik, hogy az orgazda, aki megszerezte tőle a kincseket, nem akart fizetni, és inkább eltette láb alól. A helyre, ahol a holttestét megtalálták három pár emberi láb nyoma vezetett a hóban, visszafelé pedig már csak ketten mentek... Rendőrségi nyomozás is volt, hogy a kincsek lelőhelyét megtalálják. A régészek azt nyomozták, ki lehetett a tulajdonos. Az egyik edényre rá van írva, hogy Seuso számára készült a készlet (kézmosó edény, vödör, váza, korsó, tál, összesen 90 kilogramm ezüst volt egy üstben a földbe rejtve), azzal a kívánsággal, hogy Seuso családja használja majd ezt a jövendő évszázadokon át.

A régészek kiderítették: a kincseket Kr. u. 374 őszén rejthették el, mert a szarmaták akkor támadták meg Nyugat-Dunántúlt, így akarták megvédeni, átmenteni a vagyonukat a békésebb időkre. Az üst és drága tartalma az 1990-es években került elő, a Népszava adott hírt Árulják Pannónia kincsét címmel arról, hogy Londonban árverésre bocsátották az ezüst tárgyakat. Hogy ki mikor és hogyan tudta kicsempészni az országból, azt nem tudni, teljes titoktartás övezte a nyomozást is. Pedig van egy ilyen törvény, hogy ami a földben van, az az államé.

Fotók: Timár Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!