Szombathely

2014.11.13. 12:58

Csípős paprikakrémmel hódítottak a szombathelyi diákok Szicíliában

Szombathely - Szicíliában, Palermoban járt nemrégiben a Szombathelyi Élelmiszer-ipari és Földmérési Szakképző Iskola két tanára (Laky Nóra, Gaál Péter) és öt diákja (Bánó Boldizsár, Mestyán Luca, Sipos Máté, Száraz Vivien, Tóth Veronika). Iskolájuk ugyanis tagja annak a 2013 őszén kezdődött Comenius-projektnek, amelyben angol, dán, német, olasz, spanyol és magyar iskolák vesznek részt. A diákok ezúttal a víz

Nagy Ildikó

A találkozót Palermo polgármestere nyitotta meg a Ninni Cassará gimnáziumban, ahol az angol után németül és spanyolul is köszöntötte a vendégeket, majd a városukról mesélt..

A csoport tagjai a három nap során ellátogattak egy tengerészeti múzeumba, ahol szakavatott mélytengeri merülők ismertették meg velük a  búvárkodás fortélyait. Elmondásuk szerint érdekes volt látni, hogy milyen eszközöket használnak a tengerfenéken a nehéz tárgyak felszínre hozásához vagy jegyzetek készítéséhez.Az elméleti tudnivalók után lvitorlázhattak is, igaz, a kétméteres hullámok miatt a nyílt tengerre a biztonsági előírások miatt nem lehetett kihajózni, de így is nagyon élvezték a gyönyörű látványt. Szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadott őket, így megfürödhettek a kifejezetten langyos és kristálytiszta tengerben is.

A szórakozáson kívül azonban munka is jutott bőven. A diákok vegyes csoportokban felkészültek a közösen tartott előadásukra a víz és a sport témakörében.  Az előre megadott öt kérdést itthon kidolgozták, majd Palermoban a külföldi diákokkal eggyé gyúrták, kihangsúlyozva az azonosságokat és eltéréseket. A tanárok eközben kigondolták a következő, angliai találkozónak  a víz és az élet témakörére épülő kérdéseit.

Az utolsó napon aztán megnyílt a nemzetközi piac:  minden résztvevő ország kipakolta jellegzetes portékáit, ételeit és az érdeklődő tanárok és diákok megtekinthették és megízlelhették a különlegességeket. A magyar standról pillanatok alatt elfogytak a szalámis és kolbászos szendvicsek, a diákok alig győzték szeletelni, a legnépszerűbb csemegének az "erős pista" bizonyult. A következő találkozó december elején lesz az angliai  Newcastle-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!