Szombathely

2014.11.18. 17:50

Életet menthet az új orvosi eszköz

Szombathely – Hárommillió forintos támogatást kapott a Markusovszky kórház gyermekosztálya, amit életmentő berendezés vásárlására költenek.

Lisztmayer Zsófia

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány ünnepélyes keretek között 22,5 millió forintot adott át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek november 12-én. Az adományt nyolc egészségügyi intézet között osztották fel. A magyarországi viszonylatban kiemelkedő nagyságú összeget életmentő berendezések megvásárlására fordítják majd az intézmények. Az adományt számos magánszemély és cég támogatása tette lehetővé. A berendezések nélkülözhetetlenek az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kemoterápiás stratégia megválasztása érdekében, hiányuk akár a gyermek életébe is kerülhetnek.


A 22,5 millió forintot nyolc intézet kapta. Az adományt átvevők balról jobbra: dr. Simon Réka, dr. Masát Péter, a szombathelyi gyermek onko-haematológiai részleg vezető főorvosa, dr. Kriván Gergely, dr. Ottóffy Gábor, Fodor Zsuzsa, dr. Kovács Gábor, dr. Szegedi István és dr. Fekete Ferenc
Fotó: MTI

A Markusovszky kórház számára felajánlott összeget az onko-hematológiai részlegnél laporoszkópiás eszközre költik. Dr. Masát Péter, a gyermek onko-haematológiai részleg vezető főorvosa elmondta, hogy az eszköz használata a hasi műtétek elvégzésénél lesz különösen fontos, mivel a leukémiás gyermekeknél jóval kevesebb lesz a műtéti kockázat.

- A leukémiás, tumoros és egyéb sebészeti ellátást igénylő betegek műtétjeit ezzel az eszközzel hajtanánk végre. Mivel a beavatkozás során nincs szükség a has felnyitására, ezért az ápolási idő rövidül, kisebb a valószínűsége a szövődmények kialakulásának, gyorsabban begyógyulnak a sebek. A szombathelyi gyermekonkológiai központ betegeinél a daganatos szövetminta vételében, illetve a daganatok eltávolításában nyújt majd nagy segítséget az eszköz. Dr. Masát Péter hozzátette, hogy egy laparoszkópiás eszköz körülbelül 3,5 millió forintba kerül. A hiányzó összeget remélhetőleg a Markusovszky kórház biztosítja majd számunkra. Eddig csak a felnőtt sebészeti osztály rendelkezett hasonló eszközzel, ezzel a lehetőséggel végre a gyermekosztály is beszerezhetne egyet - tette hozzá a főorvos.

A beavatkozásnál nincs szükség a has felnyitására

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!