Szombathely

2014.11.18. 15:18

Készül Szombathely adventi koszorúja

A hagyományokhoz hűen idén is a Herman iskola diákjai készítik a város óriási adventi koszorúját. Várhatóan a jövő hét közepén kerül a helyére a Fő téren, az első gyertyát szombaton gyújtják meg.

Médiaközpont

Kedden reggel traktor szállította a fenyőágakat a Herman iskola udvarára. Itt készítették gyakorlati óra keretében a diákok a város adventi koszorúját. A méretre vágott örökzöldeket fém vázakra erősítették, ez lesz a közel nyolc méter átmérőjű koszorú alapja. „Nem túl könnyű feladat a koszorúkötés, mert úgy kell rakosgatni az ágakat, hogy ne legyen közöttük rés, ezért nagyon erősen kell meghúzni a drótokat”- mondta Hábeller Barbara.

Hatalmas mérete miatt egy tucatnyi elemből rakják össze a végleges formát, majd áthidalókat fonnak, amelyekkel eltakarják a gyertyák tartóit. Kétféle lucfenyővel dolgoznak, így mutatósabbak az összefogott ágak. „A koszorú elkészítéshez körülbelül 6-7 köbméter vágott zöldet és több kiló drótot használtunk fel”- árulta el Seres Györgyi gyakorlati oktató. Egy másik csoport közben a kiegészítőkön dolgozik, idén aranyszínűek lesznek a díszek.

Fotó: Médiaközpont

A gyertyaöntő műhelyből előkerültek már az óriásgyertyák. A hagyományokhoz hűen három lila és egy rózsaszín kerül a koszorúra. A napokban ezek is új külsőt öltenek. „Évek óta mindig az előző évi gyertyát újítom fel, kijavítom a felületét, meg a kanócot kicserélem benne, úgyhogy most ez készül rohammunkával” - fogalmazott érdeklődésünkre Ávár Tibor gyertyaöntő mester.

A Szentháromság-szobor mellett felállított adventi koszorú gyertyáit a történelmi egyházak közreműködésével, advent négy szombatján, délután öt órakor gyújtják meg. Nem marad el a téli forgatag sem, az adventi készülődést pedig ünnepi műsorok teszik majd még szebbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!