Szombathely

2014.11.21. 15:00

Két szombathelyi óvodában épülhet sportpálya

Két szombathelyi óvoda kap lehetőséget az Ovifoci, ovisport programban való részvételre, így a sportolás különösen fontos szerepet játszik majd a gyermekek mindennapjaiban.

Lisztmayer Zsófia

Pénteken reggel tartotta meg bizottsági ülését az oktatási és szociális bizottság a városházán. Rettegi Attila képviselő elnökletével a napirendi pontok közül mindent elfogadtak a bizottsági tagok. Szó volt egyebek között az Ovifoci, ovisport programban való részvételről, és arról is, hogy a különböző oktatási és szociális intézményekben mekkora összeget fordítanak az étkeztetésre.

A bizottsági ülésen kiderült: egyelőre nem tudni, ki fogja elvégezni a beruházást az Ovifoci, ovisport programmal kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy a Maros Óvodában és a Mocorgó Óvodában már az idén elkezdődhet a multifunkcionális sportpálya kialakítása. A két óvoda együttesen csaknem hatmillió forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatást kap majd erre a célra. Dr. Czeglédy Csaba képviselő aggályait fejezte azzal kapcsolatban, hogy még nem tudni, az önkormányzat által adott támogatást ki kapja meg, hiszen még nincsenek pontos információk a beruházóval kapcsolatban. Molnár Miklós alpolgármester válaszában kifejtette, hogy bár valóban drágának tűnik a beruházás, de minimális befektetéssel két óvodában is megépülhet a sportpálya. A vissza nem térítendő támogatás mellett a pályák későbbi karbantartási költségei is az önkormányzatot terhelik majd.

A szociális étkeztetés nyersanyagnormájával kapcsolatban felmerült a gyermekek által fogyasztott ételek minőségének kérdése. Borbély Andrásné Kozma Katalin bizottsági tag szerint szakértői véleményt kellene kérni az ételek minőségével kapcsolatban. Sokszor hallani ugyanis, hogy az oktatási és egyéb intézményekben fogyasztott ételeknek sem a minősége, sem a mennyisége nem megfelelő. Sárközy Csaba képviselő hozzátette, hogy sok család esetében az is probléma, hogy az óvodáskorú gyerekek nincsenek tisztában az ebéd fogalmával sem, hiszen a családok egy része nem étkezik együtt, vagy csak teljesen rendszertelenül.

Szintén pénteken tartotta meg ülését az egészségügyi bizottság is. Dr. Kecskés László, a bizottság elnöke elmondta, hogy szakmai bizottságról van szó, ezért szeretnék elkerülni a politikai színezetet. A képviselők egy kivételével minden napirendi pontot elfogadtak. Dr. Gyánó Gabriella járási tisztifőorvos meghívott vendégként ismertette a legfontosabb tudnivalókat a város népegészségügyi helyzetével kapcsolatban. – A tavalyihoz képest nem történt jelentősebb változás. Az elöregedés folyamata nálunk is érezhető, de ez országos tendencia. Szombathelyen a legtöbben keringési vagy daganatos betegségekben halnak meg. Érdekesség, hogy az utóbbi években keringési betegségekben több nő betegszik meg – mondta el. Dr. Kecskés László felvetette, hogy többször kellene a kórházban ellenőrzést tartani a dohányzás miatt. Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos a felvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy a kórházban mindent megtesznek azért, hogy a betegeket és a látogatókat megkíméljék a dohányzás káros hatásaitól. – A dohányzás teljes visszaszorítása lehetetlen, a kórházi dolgozóknak ugyanis nem tilthatjuk meg a dohányzást. A tiltott területen dohányzók pedig súlyos pénzbüntetést fizethetnek. A kórház egész területén olyan változások történtek az elmúlt időszakban, melyek a kórházba érkezőket és a kórház környezetét is védik – tette hozzá a tisztifőorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!