Szombathely

2014.11.26. 12:53

Kik korbácsolták ki Mártont Savariából?

Szombathely - A szülőföldjére missziósként visszatért Mártont végül még a tartományból is elűzték. Kik és miért? Erre adott választ egy előadás a Szent Márton Akadémián.

Némethy Mária

Izgalmas, mozgalmas kor volt a 4. század kora, amelyben élt Szent Márton 316-tól 397-ig. Születésekor már szabadon gyakorolhatták a keresztények vallásukat, megszűntek a  keresztényüldözések. Nagy Konstantin és Licinius a milánói ediktumban (303) jelentette ki, hogy a Római Birodalom semleges marad a vallások irányában. A kereszténység engedélyezett vallás lett, az egyház visszakapta elkobzott vagyonát is. Ez óriási lépés volt az addig föld alatt működött, üldözött, élet halál harcát vívó egyház számára.

Sok minden következett mindebből. Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész a Martineumban zajló Szent Márton Akadémián megtartott kedd esti előadásában egy mondatban így jellemezte a zavaros, tévtanok terjedésétől súlyos időszakot:

- Hatalom, pénz, pozíció mozgatott sok embert, több papot is. A római császárok arra hivatkoztak, hogy most már jogaik vannak, ők is a keresztény vallás irányítói, a pápák pedig császári hatalomhoz és vagyonhoz jutottak. Nehéz volt a hitet jól hirdetni. A fiatal egyház a hitelességre összpontosított. Zsinatokat hívtak össze, hogy a tévtanítások "helyreigazítását" elvégezzék.

318-ban egy veszélyes mozgalom, az arianizmus indult el, s gyorsan terjedt az egyházon belül. A mozgalom névadója, egy Áriusz nevű pap Alexandriában kezdte hirdetni tanait. Azt állította: Jézus nem istenség. A 325-ös niceai zsinat elítélte az arianizmust, Áriuszt pedig éppen Pannoniába száműzték. Márton szülőföldje, Savaria az ariánusok egyik fő fészke lett. Ha érdekeik úgy kívánták, az ariánusok nem riadtak vissza ellenfeleik erőszakos elhallgattatásától sem.

Ebbe a Savariába tért vissza Poitiers-ből mestere, Hilarius  biztatására Márton. Azért jött, hogy megkeresztelje szüleit, és pogányok, ariánusok között hirdesse a niceai zsinaton elfogadott Szentháromságot. Márton, a volt katona nem volt gyáva ember, testi erővel is bírt, ám az itt működött ariánus papok, Valeus és Ursacius érdekei azt kívánták, hogy tűnjön el. A missziósként szülővárosába visszatért Mártont ezért nyilvánosan megkorbácsolták, majd a tartományból is kiűzték.

A Szent Márton Akadémia következő előadása a Martineumban január 27-én lesz. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész a 4. századi remeteségről és a szerzetességről tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!