Szombathely

2014.12.09. 09:03

Feljelentést tett a polgármester, így fogadták a képviselők (frissítve)

Szombathely - Büntetőfeljelentéssel zárult az a vizsgálat, amelyet Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar indított, miután tudomást szerzett arról, hogy meg akarták szerezni a telefon szolgáltatótól az önkormányzati hivatal több dolgozójának mobiltelefonos adatait.

Lisztmayer Zsófia

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a szombathelyi közgyűlés november 24-ei ülésén nyilvánosságra hozták, hogy Gaál Róbert volt jegyző utasítására az önkormányzat egyik alkalmazottja a városháza harminc dolgozója - köztük az összes osztályvezető - szolgálati mobiltelefonjának forgalmi listáját megpróbálta kikérni a szolgáltatótól. Ez az ellenzék szerint személyiségi jogokat és levéltitkot is sérthetett. A közgyűlésen a jegyző nem vett részt, mert szabadságon volt, két nappal később pedig benyújtotta lemondását, amelyet a polgármester elfogadott.

Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a feljelentés. A rendőrségnek három nap alatt kell eldöntenie, hogy indít-e nyomozást az ügyben – közölte a szóvivő, aki arról egyelőre nem adott információt, hogy milyen bűncselekmény gyanúja miatt és hány ember ellen tettek feljelentést.

Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP képviselője elmondta, hogy szerinte jogos a polgármester által tett feljelentés. – Bízom benne, hogy a rendőrség hamar a végére tud járni az ügynek. Az adatvédelmi törvények alapján nincsenek olyan adatok, amelyeket bárki, bármikor kikérhet.

Balassa Péter, a Jobbik képviselője szerint tele van ellentmondásokkal az ügy. – Értetlenül állunk a dolog előtt, és szeretnénk végre tisztán látni. Nem értjük például, hogy ha dr. Gaál Róbert nem követett el semmit, ami törvénytelen lenne, akkor miért mondott le? Ha ilyen botrányok lesznek a jövőben is, akkor nehéz lesz megtartania a Fidesznek a többséget.

Dr. Ipkovich György, MSZP-s képviselő nem örül annak, hogy Szombathelyen hasonló botrány történt. – Szeretném látni a vizsgálat anyagát, hiszen addig nem látok teljesen bele az ügybe. A vizsgálat során ugyanis valószínűleg megállapították a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját.

Molnár Miklós alpolgármester hozzátette: nem volt más lehetősége a polgármesternek. Egyetért a feljelentéssel, mivel a lezárult vizsgálat eredményei ezt a döntést tették szükségessé.

2015.06.24 - Dr. Mészáros András ügyvéd  (mint Dr. Gaál Róbert meghatalmazott jogi képviselője) kérésére elérhetővé tesszük a büntetőeljárást jogerősen lezáró határozatot. Kattintson IDE a megtekintéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!