Szombathely

2014.12.10. 08:22

Oktatási és Szociális Bizottsági ülés percről percre

Szombathely - Szerdán délelőtt tartja decemberi ülését az Oktatási és Szociális Bizottság a Városházán.

Lisztmayer Zsófia

9:15 – Jó reggelt kívánok a kedves Olvasóknak! Hamarosan megkezdjük az Oktatási és Szociális Bizottság ülésének élő közvetítését. A kezdés előtt negyed órával még csak néhányan várakoznak a Városháza nagytermében. A nyilvános ülésen 16 pontot vitatnak meg a képviselők, valamint a bizottsági tagok.

9:25 – Öt perccel a kezdés előtt kezdik feltölteni az üres székeket. Itt van már Sárközy Csaba, és Németh László a Jobbik képviseletében. Utóbbi bizottsági tag jeltolmács kíséretében érkezett. A tolmács különleges engedéllyel a zárt üléseken is részt vehet. Természetesen egy titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia, hogy a siket bizottsági tag segítségére lehessen.

Fotók: Lisztmayer Zsófia

9:35 – Rettegi Attila megnyitotta a bizottsági ülést, amely a résztvevő 13 taggal határozatképes lett. Balassa Péter, a Jobbik képviselője is részt vesz az ülésen, bár nem tagja a bizottságnak. Kelemen Krisztiánnak van egy további napirendi javaslata: a Micimackó óvoda állagmegóvó felújításához szeretne önkormányzati támogatást szerezni. Mindennapos problémát okoz a penészedés, a falak beázása, a nyílászárók részben el vannak korhadva. A fűtésrendszer pedig szintén felújításra szorul. Kelemen Krisztián szerint a teljes felújítással tudnák orvosolni a problémát. Szerinte a gyermekek megérdemlik, hogy a nyílászárók rendesen zárhatóak legyenek. Szerinte a bizottságnak mindenképpen állást kell foglalnia ebben a kérdésben, és fontosnak tartja, hogy akár külső szakértő bevonásával vizsgálják meg az óvoda állapotát. Rettegi Attila hozzáteszi, hogy a bizottságnak nem hatásköre az intézményi felújításokról dönteni. Városfejlesztési kérdésekben ugyanis a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság dönt. A kérdést Rettegi Attila fontosnak tartja, de nem az Oktatási és Szociális Bizottság ülésén – nem támogatja, hogy napirendi pontra tűzzék. Kelemen Krisztián válaszában elmondja, hogy tisztában van a bizottság hatáskörével, és szeretné, ha a bizottság javaslatot tenne akár a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság részére. Az önkormányzat szerepet játszik a Micimackó óvoda működésében, ezért biztosítani kell az óvoda megfelelő működését. A vita tovább gyűrűzik: van-e határozati javaslat az üggyel kapcsolatban vagy nincs? Rettegi Attila szerint nincs, Kelemen Krisztián szerint e-mailben küldte el a bizottság elnökének.

9:50 – Lendvai Ferenc a kialakult rendszerről beszél: a Klebersberg Intézetnek nincs megfelelő pénzügyi kerete arra, hogy felújításokat végezzenek a Micimackó óvodában. Szerinte irreális kérés, hogy decemberben kezdjenek hozzá a felújításokhoz. A rendelkezésre álló pénzügyi keretek ugyanis év végére kimerültek. Rettegi Attila szavazásra bocsátja a felújítás kérdését: 5 igennel és 9 tartózkodással nem tűzi napirendre a bizottság a Micimackó óvoda kérdését.

Rettegi Attila felveti, hogy meg kellene választani a jegyzőt hitelesítő személyt, Lendvai Ferencet javasolja, akit nagy többséggel meg is választottak.

10:00 – Kelemen Krisztián érdeklődik, hogy miért akar több település kilépni a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulásból? Károlyi Ákos aljegyző válaszában kifejti, hogy nem a társulásból szeretnének kilépni ezek a települések, hanem bizonyos feladatokat nem szeretnének a továbbiakban ellátni.

10:05 – Molnár Miklós alpolgármester is megérkezik a bizottság ülésére. Rettegi Attila bizottsági elnök jelzi, hogy dr. Czeglédy Csaba előre jelezte - nem tud részt venni a mai ülésen. Felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy a szociális krízishelyzetben élők átmeneti szállásra jelentkezhetnek, majd könnyített módon albérlőkké is válhatnak. A bizottság tagjai 11 igen szavazattal elfogadták a lakásrendelet módosítását.

10:26 – Rettegi Attila a következő napirendi pontot vezeti fel, ami egy négy éves fejlesztési program elfogadása az általános iskolákban és gimnáziumokban. Elsősorban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata lenne az elnök szerint. Elsősorban informatikai eszközöket szereznének be az oktatási intézményekben. Az iskolai bútorok cseréje viszont az önkormányzat feladata lenne, mivel ők a működtetők. Összesen 112 millió forintot költenének az oktatási intézmények fejlesztésére az elkövetkező négy év alatt. Szuhai Viktornak van egy kérdése: a lecserélendő gépeknek mi lesz a sorsa? Rettegi Attila válaszában elmondta, hogy az intézményeknek kell elsősorban erről dönteni. Amennyiben selejtezésre kerülnek a gépek, akkor ez kicsit a fenntartón – tehát az önkormányzaton – is múlik. Szuhai Viktor felveti, hogy a szombathelyi óvodák minden bizonnyal tudnák használni az informatikai eszközöket. Rettegi Attila egyetért, ő is valami ilyesmire gondolt. Kelemen Krisztián szerint a bizottságnak meg kellene vizsgálni, hogy melyik óvodában lenne nagyobb szükség a lecserélt eszközökre. Megkérdezi, hogy milyen szempontok szerint rangsorolták a fejlesztési programban résztvevő iskolákat? Rettegi Attila bízik a Gamesz és az Oktatási Iroda munkatársaiban, akik teljes felmérést végeztek a fejlesztésekkel kapcsolatban. A legújabb gépek, amelyeket szeretnének lecserélni 3-4 évesek, de vannak olyan intézmények, ahol 10 éves számítógépekkel dolgoznak a diákok. Megtudjuk, hogy van olyan szombathelyi iskola, amely multinacionális cégek leselejtezett gépeit kapta meg. Mivel nincs már hozzászólás, szavazásra bocsátja a kérdést az elnök. A javaslatot egyhangúlag fogadták el a bizottság tagjai.

10:45 – A következő napirendi pont a Napsugár Közhasznú Egyesület támogatási kérelmének az elfogadása. A hátrányos helyzetű családok, és sérült gyermekek karácsonyának megszépítését egyhangúan fogadták el a bizottsági tagok.

10:46 – Ismét a Micimackó óvoda a téma. Rettegi Attila elnézést kér, amiért olyan karcosan válaszolt az ülés kezdetén, de szerette volna mederben tartani a dolgokat. Kelemen Krisztián hozzáteszi, hogy azért most tette meg a javaslatát, mert még időben vannak. A költségvetés elfogadásához szükséges állapotfelméréseket most még el tudnák végezni. A kivitelezés Kelemen Krisztián szerint 2015 nyarára tehető leghamarabb, ami azt jelenti, hogy az óvoda októberi jubileumára az óvoda már a megújult állapotában készülhetne. Képeket adnak körbe az óvoda állapotáról, amely a gyermekek egészségét veszélyezteti. Kelemen Attila megjegyzi, hogy szívesen válaszol minden, az óvodát érintő kérdésre, mivel szinte már mindennapos vendégnek számít az intézményben.

10:53 - Szuhai Viktor érdeklődik, hogy lesz-e tűzifa támogatás a rászorulók számára? Rettegi Attila jelzi, hogy természetesen lesz lehetőség. Dr. Bencsics Enikő, az Egészségügyi és Közszolgálati Osztály vezetője válaszában kifejti, hogy tegnap már szállítottak tűzifát a hátrányos helyzetű családok számára. Az osztály vezetője hozzáteszi, hogy aki nem merítette még ki a lehetőséget, az még mindig tud tüzelőt igényelni. Remélhetőleg senki nem fog kimaradni ebből a körből.

11:00 Felmerül a kérdés, hogy várhatóan lesznek-e karácsonyi élelmiszercsomagok? Dr. Bencsics Enikő a kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy tizenhárom civil szervezet nyert a pályázaton, a szervezetek 5000 forint értékű csomagokat oszthatnak szét a rászorulók között. A Hárofit Egyesült például száz darab élelmiszercsomagot kap majd, amelyeket a hátrányos helyzetű roma családok kapnak majd meg.

11:10 – Németh László felveti, hogy az 5000 forint értékű csomagok helyett akár Erzsébet-utalványt is kioszthatnának a rászorulók között. Az aljegyző válaszában kifejtette, hogy ha valóban igény lenne rá, akkor szerinte van esély a megvalósításra.

11:12 - Véget ért az Oktatási és Szociális Bizottság decemberi ülése. Ne menjenek messzire, ugyanis délután 2 órakor ismét itt leszünk, és tájékoztatjuk az érdeklődőket a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság üléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!