Szombathely

2014.12.16. 09:49

Parkolás, Szova, egyetemi városrész - közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk

- Minden napirendi pontot alaposan megtárgyaltunk - értékelte Lendvai Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője az új ciklus eddigi leghosszabb közgyűlését.

Cseszkó Tamás

A képviselő szerint konstruktív döntések születtek, az ellenzék több javaslatát beépítették a határozatokba, igaz, voltak olyan témák is, ahol a városvezetés ragaszkodott saját álláspontjához. - Nyitottak vagyunk az együttműködésre, hiszen így lehet a várost vezetni - hangzott el. A fejlesztések kapcsán Lendvai Ferenc úgy fogalmazott, tekintélyes fejlesztési csomag fog megvalósulni a következő években, hiszen Európai Uniós források nyílnak meg a jövő év folyamán, de az elkövetkező hetekben is várhatók jó hírek.

Folytatódhat az Integrált Városfejlesztési Stratégia program, szám szerint a negyedik ütem kezdődhet meg, a program keretein belül a Derkovits-lakótelepet fejlesztik. - Szeptemberben elindulhat a mérnökképzés Szombathelyen - jelentette be Lendvai, hozzátéve, hogy az Epcos Szent László király utcai üzemének felszabadulásával több ütemben valósulhat meg az az egyetemi városrész kialakítása. Ez a képzés komoly központja lehet.

143 millió forintos költségvetésmódosítást eszközöltek, ebből 100 millió forintot a Szombathelyi Hulladékgazdálkodó cégnek biztosítottak veszteségpótlásra. - A SZOVA Zrt. kötvénykibocsájtás terhét nyögi évek óta. Mivel a cég városi tulajdonú, ezért nekünk is komoly problémát jelent. A zrt. régi-új vezérigazgatója, Németh Gábor december 1-jén lépett munkába, és nagy vehemenciával állt neki a munkának. Molnár Miklóssal és az igazgatótanács elnökével, dr. Popgyákunik Péterrel közösen dolgoztak ki egy intézkedési tervet. Külön öröm számunkra, hogy az ellenzék is belátta, hogy az utolsó órában vagyunk, és támogatásukról biztosították a cégek - fogalmazott Lendvai.


Fotó: Unger Tamás

A fizetőparkolók ügyét érzékeny pontnak nevezte a frakcióvezető. A vizsgálatok szerint Szombathelyen minden második emberre jut autó, több mint negyvenezer autó van a városban, ez pedig óriási terhelést jelent a városnak. - A kórház környékén, az egészségügyi övezetben a felére csökkentjük a parkolási díjat oly módon, hogy aki minimum egy órára vált jegyet, plusz egy óra ingyenes parkolást kap - hangoztatta a képviselő, hozzátéve, hogy az intézkedés február 1-jétől lép életbe.

Lendvai Ferenc kitért dr. Czeglédy Csaba játékosügynöki tevékenységéről. A frakcióvezető levélben fejtette ki álláspontját, miszerint nem ő, hanem ügyvédi irodájának munkatársai végzik a tevékenységet, és a Haladástól soha nem fogadott el juttatást. - A mi álláspontunk szerint a képviselőség és az ügynöki tevékenység összeférhetetlen, a jogi bizottság fogja megvizsgálni, mi is a helyzet. A frakcióvezető szólt a híváslista ügyről is, mint mondta, a polgármester feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított, és a tegnapi közgyűlési döntés értelmében megvizsgálják, hogy a korábbi években előfordult-e máskor is, hogy kikérték a dolgozók hívásforgalmát.

Balassa Péter, a Jobbik képviselője a híváslista üggyel kezdte sajtótájékoztatóját. Szerinte belharc dúl a jobboldalon, hiszen a Fidesz már a saját embereit jelenti fel. - A jegyzőt a 2010-es városvezetés hozta ide, ellenszavazat nélkül megkapta a bizalmat, most feljelentik és vizsgálatot kezdeményeznek ellene - fogalmazott a képviselő, aki szerint elég sok ellentmondás van az elkészült anyagban. - A magyar társadalom egészséges immunrendszere a Jobbik -hangzott el, szerinte ugyanis az elmúlt évek korrupciós ügyeit egyedül a Jobbik vizsgálja ki és tárja fel. A fejlesztésekkel kapcsolatban Balassa örömét fejezte ki, hogy támogatták azon javaslatát, hogy 2007-ig visszamenőleg minden olyan beruházást mutassanak be, amelyek nem valósultak meg. Az EPCOS telephelyének fejlesztéséről készült terveket a képviselő színvonalasnak tartja, ugyanakkor emlékeztetett rá, jelenleg nem állnak rendelkezésre források.

Szólt az új vagyonrendeletről is, álláspontja szerint a városvezetés magára szabta a rendeletet. Kifogásolta, hogy a közbeszerzési bizottságot a polgármester bizalmasa vezeti, szerinte így sérülhet a bizottság függetlensége. - Két tűz között politizálok, éppen ezért fenntartom, hogy az elmúlt évtized egyik korrupciógyanús ügye a SZOVA ügye - mondta Balassa, aki szerint nem oldódott meg a SZOVA helyzete, csupán eladnak pár ingatlant, és a kötvényt egy hároméves moratóriummal megpróbálják letárgyalni. - Ez azt jelenti, hogy 2018-ban még valaki bele fog szorulni a történetbe - mondta el a jövőképét Balassa. Szerinte ha egy évvel a választások előtt nem tudják megoldani a finanszírozást, semmilyen garancia nincs arra, hogy a kötvényt törleszteni tudják majd. - Szakmai és pozitív hangulatú vita folyt a parkolási rendelettel kapcsolatban - fogalmazta meg véleményét a képviselő. Történelmi bűnnek nevezte, hogy az új kórházfejlesztés során nem alakítottak ki egy szintnyi parkolót a belgyógyászati tömbben.

- Ki fogom kényszeríteni az igazságot a régi és a mostani városvezetésből is - mondta a képviselő a Zanati úti kerékpárút kapcsán, amelyet hat éve nem épített meg a kivitelező. Meglátása szerint ebben az ügyben a cég és nem a lakosság érdekét képviselték. A cég képviselője tegnap levelet küldött, miszerint rendelkeznek a megvalósításhoz szükséges 250 millió forinttal. Balassa szerint az a kérdés, ha valóban így van, akkor hat év alatt miért nem készült el a beruházás. A képviselő kitért arra, hogy a Közterület Felügyeletet meg akarják szüntetni, és be akarják olvasztani a rendőrségbe. - Büntetőszerv, ami Szombathely lakosságát rettegésben tartja, Varsányi igazgató úr pedig a magánbirodalmát építgeti - hangzott el. Ezzel magyarázta, hogy nem támogatta, hogy a gyepmesteri telepet a felügyelethez csatolják. Kritikát fogalmazott meg Molnár Miklóssal szemben is, mint mondta, a választók nem azért szavaztak rá, hogy közösen nyomja a gázpedált a városvezetéssel, márpedig most ez látszik. - Én a továbbiakban is a fék és a kézifék szerepét szeretném betölteni a közgyűlésben - zárta gondolatatait a képviselő.

Molnár Miklós, a Pro Savaria képviselője is értékelte a közgyűlést, szerinte a korábbiakhoz képest sokkal jobb párbeszéd alakult ki, ami a város működésére is pozitív hatással lehet. - A viták megvannak, de jó néhány pozitív jelet láthattunk - mondta Molnár. Az EPCOS telephelyének fejlesztését ő is dicsérte, szavai szerint a városrész kialakítása nagy hatással lehet a környező városrészekre is. - Az a feladat, hogy a koncepciót megtöltsük tartalommal, nyilván a pénzügyi források függvényében történik a megvalósítás.

A költségvetés kapcsán Molnár elmondta, kismértékű módosítást hajtottak végre, így viszont stabil alapokkal tudnak nekiindulni a következő évnek. Fontos kérdésnek nevezte, hogy a tényleges iparűzésiadó-feltöltés hogyan fog alakulni. - Olyan költségvetést kell elfogadnunk, amely az alapvető dolgokat rendbe teszi a következő öt évre, éppen ezért alapozó költségvetést szeretnénk készíteni.

A SZOVA-ra is kitért, szerinte szakmai párbeszédre van szükség, éppen ezért keresni fogja az ellenzékkel az együttműködést, hiszen ha egy cég politikai támadások kereszttüzébe kerül, akkor gazdaságilag veszteséges lesz. A fizetőparkolókkal kapcsolatban Molnár elmondta, az MMIK-nál már január 1-jétől ingyen lehet parkolni. - Jómagam is támogattam, hogy fizetős legyen ott a parkolás, ám nem vált be, nem használták - tudtuk meg az alpolgármestertől.

A baloldali frakciókat Horváth Soma és Kelemen Krisztián képviselték. Horváth Soma a híváslista-üggyel indított, döntöttek arról, hogy eseti bizottság vizsgálja meg, hogy az elmúlt években hányszor kérték ki a dolgozók hívásait. A képviselő pikánsnak nevezte Molnár Miklós javaslatát, miszerint a városházi kamerák felvételeinek kezelését is vizsgálják meg. Horváth kitért Czeglédy Csaba azon javaslatára, hogy háromhavonta végezzenek drogtesztet, és egy 100 millió forintos Drogteszt labor építését is kezdeményezték. - Ezeket a javaslatokat azonban leszavazta a városvezetés.

A képviselő kezdeményezte volna a városőrség felállítását, ám végül ezt a javaslatot sem támogatták. Aktívnak nevezte az ellenzéki képviselőket a fejlesztéseket taglaló napirendnél, és örült, hogy a következő közgyűléseken az egyéni körzetek fejlesztési elképzeléseiről is tárgyalnak majd. - Fejlesztési kérdésekben nincs bal vagy jobboldal - mondta, hozzátéve, hogy itt számos kompromisszum alakult ki.

Kelemen Krisztián a parkolásgazdálkodásról szólt, mint mondta, szomorúan vette tudomásul, hogy a fizetőparkolási övezetbe újabb városi részek kerülnek be, például a Széll Kálmán utcában és az Éhen Gyula utcában is. - Nem az a megoldás, hogy újabb övezeteket vonunk be, és megsarcoljuk a lakókat, hanem a lakóknak elkülönített parkolóhelyeket biztosítunk- hangzott el. A bérlakás felújítások kapcsán úgy fogalmazott: végre elindult valami, meglátása szerint májusig 30-35 lakást lehet felújítani. Hiányolta azonban a pontrendszer eltörlését. - A különböző élethelyzeteket nem lehet sablonizálni, ha minden egyes helyzetet külön vizsgálunk, akkor sokkal világosabb képet kapunk.

Kitért a Micimackó óvoda komplett felújítására, azt szerette volna, ha a polgármesteri keretből 5 millió forintot különítsenek el tervezésre. - Megszavaztuk, hogy január végééig az összes önkormányzati működésben lévő óvoda felülvizsgálatra kerül, így a Micimackó óvodáé is. - Az épület 40 éve épült, azóta nem történt komolyabb beruházás- emlékeztetett a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!