Szombathely

2014.12.04. 11:07

Szombathelyen járt Joulupukki, a lappföldi Mikulás (frissítve)

Szombathely – Tolmács segítségével beszélt a gyermekekhez Joulupukki, a lappföldi Mikulás szombathelyi látogatása során. A gyermekek önfeledt örömét azonban a nyelvi különbségek sem zavarták meg.

Lisztmayer Zsófia

Zsuzsics Armandó, az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ egyik kis tanulója már hetek óta várta a Mikulást. Mosolyogva, rendkívül boldogan mutatta meg az édességekkel teli csomagot, amelyet az igazi Mikulás személyesen adott át neki. – Én úgy várom a Mikulást, hogy sokat rajzolok és énekelek. Szerintem egyedül szokta meglátogatni az összes gyereket a világban, de ha nincs hó, akkor gyalog megy el hozzájuk. Minden évben jó vagyok, úgyhogy szerintem jövőre is eljön hozzám.

A finn Mikulás egyhetes programja alatt több városba és kis községbe látogat el Magyarországon, a nyilvános találkozók mellett iskolákat, óvodákat és árvaházakat is felkeres. Csütörtökön Szombathelyen, az Agora Savaria Filmszínházban is találkozhatott vele több mint száz gyermek. Az egész megyéből érkező kicsik izgatottan várakoztak, és már nagyon várták ezt a napot.

Törökné Dankó Ilona, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségének sajtóreferense elmondta, hogy a  Finn Kulturális Intézet, a Finnagora  kereste fel a kirendeltséget. – Jelezték, hogy a Mikulás Szombathelyre is ellátogatna, és a Vas megyei gyermekvédelemben ellátott gyerekek részére adna át mikuláscsomagokat. A rendezvényen részt vevő kétszáz gyermek hat intézményből érkezett, valamint jelen voltak nevelőszülőknél elhelyezett apróságok is.

A várakozás idejét a Tarisznyás Együttes tette színesebbé. Dalokkal és versekkel szórakoztatták az izgatott gyermekeket. A kicsik pedig láthatóan élvezték a sok éneklést. A résztvevők segítségével az együttes a hóember építését is megtanulhatta: a gyerekek kiabálva adták a tudomásukra, hogyan is épül a hóember, miből készül a szeme, az orra és a kalapja. A várva várt pillanat elérkezését énekléssel próbálták meg siettetni: felhangzott egyebek között a Télapó itt van, és a Hull a pelyhes fehér hó is. A dal utolsó szavaira lépett be a Mikulás a terembe, a gyermekek pedig kiáltásokkal, integetésekkel és vastapssal köszöntötték Joulupukkit.

Joulupukki finnül szólt a gyermekekhez, de ez sem okozott problémát: egy Mikulás lány tolmácsolta a Mikulás jókívánságait és intelmeit. A már olvasni tudó gyermekektől azt kérte, hogy olvassanak sok történetet azoknak. Szeretné továbbá, ha sok szép képet rajzolnának a kicsik azoknak, akik fontosak számukra. Figyelmeztette továbbá a gyerekeket arra is, hogy mindig legyenek jók és szeressék egymást.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!