Szombathely

2015.01.10. 15:30

A pillanatba zárt természet

Szombathely – A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Galériájában „A pillanatba zárva” címmel nyílt Németh Bálint természetfotóiból kiállítás. A tárlatot Poór Dániel, az iskola diákja ajánlotta a közönség figyelmébe.

Bajdó Bettina

Németh Bálint 1996-ban született Szombathelyen, körülbelül 12 éves kora óta készít fotókat, de komolyabban a fényképezéssel, így a természetfotózással nagyjából 14 éves kora óta foglalkozik. Hobbiként indult, de ma már többet jelent ennél. Inkább egy életérzésnek mondaná, ami kell a mindennapjaihoz. Fotóival a valósághű, természetes ábrázolásra törekszik, ugyanakkor igyekszik olyan pillanatokat megragadni, amelyeket a mai rohanó világban sokan észre sem vesznek vagy nincs lehetőségük észrevenni. Gyakran ehhez bonyolult recept szükséges, aminek összetevői: a hajnalban kelés, akár hétköznap iskola előtt (vagy helyett), hidegben, sárban, nyáron hőségben, nehéz felszereléssel kúszás, mászás. Mégis ezek ellenére számára ez a néhány óra a teljes kikapcsolódás. Fotói többsége Vas megye erdeiben, illetve az Őrségi és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban készült. Kedvenc fotós időszaka a szarvasbőgés, de a tavaszt is nagyon szereti. Tizedik osztályosként már volt lehetősége a Bolyai-galériában kiállítani, most így két év elteltével egy újabb, frissebb fotókból álló képanyagot tudott hozni.

Kocsis Zsolt, Németh Bálint

A tárlatot Poór Dániel, az iskola diákja ajánlotta a közönség figyelmébe. Elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy immár második alkalommal színesítik a galériát Bálint képei.

- Amikor alaposan is megcsodáltam a művész alkotásait, a következő mondat fogalmazódott meg bennem – folytatta Dániel. – Ott vagyok minden kép mögött. Hiszen ezek a fotók többek, mint színek és formák kompozíciói. Ezek a képek egy új világot tárnak fel előttünk, egy számunkra még ismeretlen világét. A fotók a lencse túloldalán álló személy gondolatait, érzéseit és látásmódját adják át nekünk. Sugárzik a képekről Bálint természeti iránti rajongása, izgatottsága, amit exponáláskor érez, töretlen kitartása, és egy-egy csalódott pillanata is, amikor esetleg nem hozott eredményt a több órás vacogás, hajnali kelés. Nemcsak láttatni akar velünk, hanem át akarja adni az élményt, amit a körülöttünk lévő világ apró és hatalmas csodáinak a felfedezése nyújt. Továbbá üzenete is van számunkra. Ha egyszer megtaláltuk a szépet és jót, nem engedjük azt el! Ez csak a természet tiszteletével és megóvásával lehetséges. Ezek a jó természetfotós ismérvei.

Bálint a szakma fortélyainak elsajátítása után kialakította saját stílusát, de mindig képes volt tovább képezni és megújítani magát. Az elmúlt egy év egy teljesen új irányzatot szerettetett meg vele, belépett a makro világába. Poór Dániel hozzátette még: reméli, Bálint  egy nap a nagy magyar fotósok közé fog tartozni.

ÜZENI: SOSEM KÉSŐ ELKEZDENI

Németh Bálint eddigi legnagyobb eredményét az Év Természetfotósa 2013 című pályázaton sikerült elérnie, ahol a nevezett közel négyezer pályaműből, három zsűrizési forduló után a „Jégbe zárt világ” című képével sikerült a legjobb 123 közé jutnia, és ezzel a 2013-as Év Természetfotói albumba bekerülnie. Reméli, még nagyon sokat tud fejlődni, és egyszer majd mint híres, sikeres természetfotós visszatérhet a Bolyaiba is kiállítani. Továbbá bízik benne, hogy a képeket és a rövid bemutatkozót látván sok bolyais diáknak megjön majd a kedve a természetfotózáshoz. Üzeni nekik, hogy sohasem késő elkezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!