Szombathely

2015.01.15. 15:10

Kamerák figyelik a szombathelyieket

Szombathely az ország egyik legbiztonságosabb városa, ezt mutatja a statisztika. A vasi megyeszékhelyen a legkevesebb a bűncselekmény, miközben a felderített ügyek száma jóval meghaladja az átlagot. A szakemberek szerint ez egyrészt a törvénytisztelő állampolgároknak, másrészt a megfelelő közbiztonsági intézkedéseknek köszönhető. Legutóbb a Szűrcsapó utcai társas üzletház környékére közös összefogással szereltek fel köztéri kamerákat, a rendszert a jövőben tovább fejlesztenék.

„Mindent meg kell tenni azért, hogy megmaradjon a szombathelyiek biztonságérzete” – hangsúlyozta Ágh Ernő, a közgyűlés Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke a Szombathelyi Televízió magazinműsorában, majd hozzátette: „Ez a cél a helyi rendőri jelenlét és járőrözés mellett a köztéri kamerákkal érhető el. „Az a feladatunk, hogy a szükséges forrásokat megteremtsük, és a város problémás részeire külön is figyelmet fordítsunk.”

Ilyen terület Szombathelyen a Szűrcsapó utcai társas üzletház környéke is. Az itteni presszó és bolt szomszédságában gyakori volt a rendbontás, az italozók hangoskodtak, ami zavarta a lakókat. December közepe óta egy forgó és hét fix kamera pásztázza a területet. „Szívből örülök, hogy ide telepítették ezt a rendszert. A testvérem az egyik Szűrcsapó utcai házban lakik, és rendszeresen panaszkodik arra, hogy a részegek és a hajléktalanok itt végzik a szükségletüket és randalíroznak” – mondta a Szombathelyi Médiaközpontnak Hajós Gézáné.

A kameráknak köszönhetően a rendbontókat tetten érhetik

Jelenleg huszonnyolc kamera üzemel a városban, a rendszer fokozatosan bővült. Az első mozgó kamerákat 1997-ben telepítették a belvárosba, majd a Fő tér felújítása után két fix kamerát is felszereltek. Tavaly a forgalmas csomópontokban folytatódott a kamerarendszer kiépítése: a Kőszegi utca és a Mártírok tere kereszteződésében, a Károlyi Gáspár, az Ady és a 48-as téren, valamint a Március 15. tér és Király utca sarkán, a Pelikán Parkban, továbbá a Szent Márton-templom előtt és a Kossuth Lajos utcában szereltek fel kamerákat. Nyáron a Fő téri, mára elavult kamerákat is korszerűbbre cserélték.

Ezek internetalapú, HD-felbontású, nagylátószöggel, optikai zoommal és hangosbeszélővel ellátott, éjjellátó, forgatható eszközök. Tavaly októberben bekamerázták a felújított aluljárót is. Ágh Ernő kiemelte: a rendőrség, a közterület-felügyelet tapasztalatai és lakossági bejelentések alapján döntik el, hogy a város mely pontjaira szükséges újabb kamerákat kihelyezni. A bizottság ezeket a javaslatokat megtárgyalja, a végső döntést a közgyűlés hozza meg.

Ágh Ernő november óta a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke


Létrehoztak egy irányítóközpontot is, egy éve a közterület- felügyeletnél napi huszonnégy órában működik az ügyeleti szolgálat, ami folyamatosan figyelemmel kíséri a térfigyelő kamerák képeit. Szükség esetén perceken belül a helyszínre indul egy közterület-felügyelő és egy rendőr, az operátor pedig a mikrofonon keresztül rá is tud szólni az elkövetőre. A felvételeket nyolc napig tárolja a rendszer. A gyors reagálású egység a térfigyelő kamerák felvételei alapján napjainkig több mint kétszázszor vonult ki. Ezekben az esetekben legtöbbször figyelmeztetést vagy helyszíni bírságot szabtak ki az elkövetőre, de feljelentés, valamint rendőrségi előállítás is történt.

A bűnmegelőzési bizottság kiszélesítené a térfigyelőkamera-rendszert. „A következőt a Szalézi téren szereljük fel, és a terveink szerint a jövőben a Zanati úti hajléktalanszálló környékén, az Éhen Gyula téren és a Berzsenyi téren is kamerák vigyázzák a szombathelyiek biztonságát” – sorolta Ágh Ernő. Ezekhez a fejlesztésekhez a város 4,5 millió forinttal járult hozzá. Egy pályázatnak köszönhetően a Belügyminisztérium tizennégymillió forintot biztosít a kamerarendszer további bővítésére. Ebből az összegből a Savaria szálló és az Óperint utcai körforgalom környékére, a Kiskar utca és az Óperint utca kereszteződésébe, a belső Uránia udvarba, az Órásház területére, valamint a Hollán Ernő utcába és a Gayer parkba szerelnének fel új köztéri kamerákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!