Szombathely

2015.01.20. 16:23

Tavaszra megújul a KLIK is

Szombathely – Egyre több közfeladat kerül az Oktatási Hivatalhoz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK), ahol a fenntartás ügye marad – de milyen változásokkal?

Merklin Tímea

Fodor Istvánt, a KLIK Szombathelyi Tankerületének igazgatóját kérdeztük.

– Pontosan milyen feladatok kerülnek el tőlük?

– A pedagógiai szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatos feladatok kerülnek át az Oktatási Hivatalhoz (OH), más megyékben. A volt pedagógiai intézetek feladatait veszi át az OH márciustól. Vas megyében azonban más a helyzet, mert ezek a feladatok nem nálunk voltak, hanem a NYME Regionális Pedagógiai Kutató és Szolgáltató Központ végzi. Ami tőlünk átkerül: a pedagógus életpályához kapcsolódó minősítési eljárások koordinálása, a szakértői, szaktanácsadói rendszer koordinálása. Az Oktatási Hivatal fogja kijelölni márciustól, hogy melyik iskolába mikor, ki megy ellenőrizni.

– A fenntartással kapcsolatban milyen változások lesznek?

– A megyeközpontoknak nagyobb hatásköre lesz, nem kell feltétlenül minden ügyet Budapestre küldeni engedélyeztetni, hogy ott döntsenek róla. Most megyei anyagi forrásokból több lehet majd megoldani például a beszerzésekkel, karbantartásokkal, felújításokkal kapcsolatos kérdéseket. A 2014-es év utolsó napján, az utolsó közlönyben jelent meg, hogyan alakul át a KLIK, de még nincs elfogadott SZMSZ, mert annak elfogadása egy hosszabb folyamat. Jelenleg zajlik az új, hatékonyabb rendszer kialakítása. Az SZMSZ-t körülbelül márciusban fogadják el, tehát majd tavaszra alakul ki az a rendszer, amiről beszélünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!