Szombathely

2015.02.23. 13:57

A döröskeiek segítője is beült az iskolapadba - Öt megye falugondnokait képzik Szombathelyen

Szombathely, Döröske - - Akár alapfokú, általános iskolai végzettséggel is megpályázhatja valaki a falugondnoki pozíciót, de mindenképpen el kell végeznie egy tanfolyamot. Az országban összesen három városban tartanak falugondnoki képzést: Miskolc és Kecskemét mellett Szombathelyen is.

Lisztmayer Zsófia

A jelenleg is zajló tanfolyam a korábbiakhoz hasonlóan bentlakásos, és a Martineum Felnőttképző Akadémia ad neki helyet. A decemberben kezdődő képzést a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete szervezi, a falugondnokok havonta egy hetet töltenek a tanulással a májusi vizsgáig. Ezekben a napokban a falugondnokok visszaülnek az iskolapadba, hogy továbbfejlesszék magukat. Megérkezésünkkor éppen tartott a tanóra: a 16 felnőtt diáknak egyenként kellett beszámolnia napi falugondnoki feladatairól. A Martineumban töltött napok esti beszélgetéssel zárulnak, amikor a falugondnokok megismerhetik egymást és átadhatják a másiknak tapasztalataikat. Mint megtudtuk, van olyan diák, aki a kinevezése napján kezdte meg a képzést, így szinte nem is volt korábban falugondnokként munkatapasztalata. Akad azonban olyan is, aki már másfél éve dolgozik falugondnokként, ő némi előnnyel indul. A falugondnoki képzést ugyanis legkésőbb két évvel a munkába lépést követően el kell kezdeni. Sok múlik a tanfolyam meglétén, a sikeres vizsgát bizonyító tanúsítvány nélkül ugyanis a község nem igényelheti meg az állami normatívát.

A képzésen részt vevők összesen öt megyéből érkeztek Szombathelyre: Somogy megyéből, Zala megyéből, Veszprém megyéből, Győr-Moson-Sopron megyéből, valamint akad néhány vasi is a csapatban. A falugondnok alapvető feladatai közé tartozik egyebek között a rászorulók segítése, a kultúra közvetítése, valamint a közösségszervezés is. A falugondnok voltaképpen a falu mindenese, hiszen gondoskodik a faluról, és annak minden lakosáról. Nemcsak a mozgáskorlátozottakkal és idősekkel foglalkozik, hanem szükség esetén eljuttatja a gyermekeket a bölcsődébe, az óvodába vagy orvoshoz. Segítenek továbbá az ebédeztetésben, a gyógyszerellátásban, és az idősek orvoshoz szállításában is.

Szabóné Baján Erzsébet

Szabóné Baján Erzsébet a Zala megyei Kemendollárról érkezett, hogy elvégezze a képzést. A községben alig ötszázan laknak, Erzsébet 2013 szeptemberétől látja el a falugondnoki teendőket.

– Nálunk 2002 óta működik a falugondnoki rendszer. Mielőtt betöltöttem a feladatot, már az önkormányzatnál dolgoztam könyvtárosként és művelődésszervezőként. Ezeket a feladatokat továbbra is ellátom legjobb tudásom szerint, de segítséggel. Szerintem nálunk jól működik a falugondnoki rendszer. Van egy szociális alapszolgáltató intézmény, amelynek munkatársai gondozzák az időseket és rászorultakat. Én az ebédszállításban segítek nekik. Esetenként gyógyszert kell felíratni vagy orvoshoz kell vinni valakit, ezeket a feladatokat közösen végezzük el. Nekem sokat jelentett, hogy munkám révén már évekkel korábban ismertem a faluban élőket. Azért döntöttem úgy, hogy falugondnok leszek, mert szeretek az emberekkel foglalkozni, szeretem az időseket, és szívesen segítek nekik – mondta el a falugondnok.

Kozma Judit Fotók: Timár Gergely

Kozma Judit, a képzés szervezője elmondta, hogy a vizsga nagyon komoly, hiszen három eleme is van.

– Minimum ötoldalas szakdolgozatot kell készítenie mindenkinek, gyakorlatot kell végezni a saját faluban egy senior falugondnok segítségével, majd utána megyei gyakorlaton is részt vesznek a hallgatók, ahol a megye szociális, egészségügyi, kulturális ellátórendszerével ismerkednek meg. A gyakorlatot mindenki a saját falujában zárja. Az erre a célra szolgáló falufórumon értékeljük a falugondnok gyakorlati munkáját: bemutatja, hogy mit dolgozik, mit tanul, hogyan szeretné javítani a falugondnoki szolgáltatást, a végén pedig a falu lakossága úgymond értékeli a bemutatót. Fontos, hogy a falugondnok közeli, bizalmi kapcsolatba kerüljön a falu lakosságával. Esetenként a falu lakóinak privát szférájába is bepillantást nyer a falugondnok, látja, amit esznek, látja a betegségeiket, ismeri az anyagi helyzetüket. A harmadik osztályzatot a szóbeli vizsga adja: van egy tételsor, amire folyamatosan készülünk is. A vizsgán húznak egy tételt, a vizsgabizottság előtt beszámolnak róla, majd az értékelést követően tanúsítványt kapnak. A tanfolyam résztvevői nagyon régen jártak már iskolába, ezért szükség van arra, hogy előtte elgyakoroljuk a vizsga szituációját.

Kozma Judit hozzátette, hogy a vizsgát a szokásos módon bankett követi, a csoport pedig ezt követően is jó közösség marad.

– Ez a hivatás nagyon nehéz: nem csak fizikailag, de lelkileg is megterhelő időnként. Minden falu más, minden falunak és minden rászorulónak más a problémája, ezért különböző élethelyzetekben kell helyt állni – mondta el.

Kenesei Lajos

Kenesei Lajos, a Vas megyei Döröske falugondnoka, a településen azonban mindössze 94-en laknak. Lajos viszonylag újnak számít a szakmában, hiszen decemberben lett falugondnok.

– Döröskén élek, ezért amikor adódott a lehetőség, megpályáztam a falugondnoki pozíciót. Leginkább az motivált, hogy helyben dolgozhatok. A szüleim betegek, így nagy könnyebbség, ráadásul ismerek mindenkit. A tanfolyamon azonban szinte minden újdonság volt számomra. A képzés nagyon színvonalas, és tanulni kell, mert rengeteg dolgot a fejünkbe vésnek – mondta el a falugondnok.

Éles Tibor Nyalkáról érkezett Szombathelyre, amely egy Győr-Moson-Sopron megyei község, ahol ötszázan élnek. Másfél éve dolgozik falugondnokként, szerinte nagy szükség van ezekre a szervezetekre.

– Az idősek és szociálisan rászorulók, akik igénybe veszik a szolgáltatást, mindannyian örülnek ennek a mindennapi kapcsolatnak. Bizonyos szempontból családi kapcsolat alakul ki közöttünk, hiszen mindent tudunk a másikról. Szép, nemes, de egyben kimerítő feladat is. A képzés során nagyon fontosnak tartom, hogy megszerezzük a szükséges tudást, és hogy megismerjük egymást. Ritkán adódik ugyanis olyan alkalom, hogy öt megye falugondnokai találkozhatnak, és rengeteget lehet tanulni a kollégáktól. A képzésen szó esett már egyebek között a szociális ellátásról, az egészségügyről és a jogi rendszer ismereteiről is. Valójában minden tantárgynak van olyan sarkalatos pontja, amely hozzáad valamit a tudásunkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!