Szombathely

2015.02.27. 17:40

Lehet, hogy Márton püspök hippi volt? - Az aszkézis és a hatalom viszonyáról fiataloknak, könnyedén

Szombathely - A Szent Márton Egyetemen könnyeden, érdekesen, a fiatalok nyelvén beszélt Mártonról és koráról, az aszkézis és a hatalom akkori viszonyáról a Princeton Egyetemen doktorált Sághy Marianne történész, aki a késő antikvitás kiváló szakértője.

Némethy Mária

A 4. században, Márton korában a Római Birodalom hatalma meggyengült, az erős barbár támadások ellen már nem tudott kellő védelmet biztosítani. A félelemtől rettegő, napi fennmaradásáért küzdő lakosság a katolikus egyházban látta megmentőjét. Nagy tiszteletnek örvendtek az egyház püspökei, híveik atyjuknak tekintették őket.

- Ezek a püspökök bekapcsolódtak az emberek mindennapi életébe, hiszen bírók voltak, reggelente mindenféle ügyükkel sorban álltak, meghallgatást kértek tőlük az emberek - ecsetelte az akkori helyzetet Sághy Marianne történész a Martineumban megtartott előadásán.

A 4. században szinte valamennyi püspök szerzetes is volt egyben. Miért volt erre szükség?

- Ez az a kor, amikor már szabad lett a keresztény vallás gyakorlása, senkit nem feszítettek azért keresztre. Így aztán hirtelen mindenki kereszténnyé lett. Következménye: a korhangulatból, kordivatból hirtelen kereszténnyé lettek egy síkra kerültek azokkal, akik személyesen, vagy családjaikon keresztül hosszú éveken át szenvedtek hitükért, vértanúk voltak elődeik között.

Erre válaszul alakult ki az aszkéta mozgalom, nőtt ki a remeteség, hiszen az embereknek szükségük volt a szentekre, akik a világi érdekek (pénz, karrier, hatalom) helyett csak Istennek szolgáltak és mutattak példát a mindennapokban.

A Szent Márton Akadémia előadója most Sághy Marianne volt  Fotó: Unger Tamás

Márton a maga püspökként is megőrzött szerénységével, egyszerűségével és az általa véghezvitt csodák következtében is különös tiszteletnek örvendett a nép körében. Köré gyűlt sok fiatal, a követői, akik példaképüknek tekintették a püspökként is falvakat járó, ott térítő, egyszerűen élő, minden tettében hiteles Mártont.

- Az aszkéták nagyon népszerűek voltak, mondhatjuk, hogy mozgalmuk a 4. század hippimozgalma volt. Tízezrek özönlöttek Alexandriába, ahol nagyon sok kolostort alapítottak. Sem a kereszténység, sem az aszkétizmus ugyanis nem volt a szegények vallása mozgalma. A vértanúk voltak az egyház korai szentjei, az aszkéták pedig a mártírok utódainak tartották magukat - hallottuk Sághy Marianne-tól.

A mi Mártonunk lett a szerzetes püspök modellje. Nála egyesült az aszkézis és a püspök. Mert míg a többi püspök előkelő, gazdag családból származott, ő nem. Az általa alapított kolostor elitképző lett, a róla íródott könyv pedig a Biblia után a legolvasottabb mű.

- Az ügyvédként élt Sulpicius Severus Vita Martini -ja remekmű. Kiváló latinsággal megírt, merész szövegű munka, nem unalmas kegyességi irodalom - hallottuk a történésztől, Sághy Marianne-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!