Szombathely

2015.02.25. 14:23

Megölték a nagyanyját, meggyalázták az anyját - A kommunizmus áldozataira emlékeztek a szombathelyi premontrei gimnáziumban

Szombathely - Palotainé Kali Gabriella bakfis volt, amikor rászakadt a háború végének borzalma. Az átélt szörnyűségeket papírra vetette, így a "Sorsom - Sorsunk" című kis kötet szerzőjével és egyben Sára Sándor Memento című dokumentumfilmjének főszereplőjével találkoztak szerdán a premontrei gimnázium diákjai.

Némethy Mária

Egy erős, szellemes és bölcs asszonyt kérdezhettek életéről tegnap, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a premontrei gimnázium diákjai. Ismerősüknek tekintették, hiszen mindannyian látták előzőleg Sára Sándornak róla, az életéről készült dokumentumfilmjét. Nagyon megkedvelték Palotainé Kali Gabriellát, az óra végén vastapssal köszönték meg neki, hogy eljött hozzájuk.

- Itt vagyok, 84 évesen is vidáman és jókedélyűen -  jelentette ki rögtön a rendhagyó történelem óra elején, amelyen beszélgetőtársa volt Bakó Balázs történelemtanár és négy gimnazista.

Palotainé Kali Gabriella Fotó: Timár Gergely

Megölték a nagyanyját, nagybátyját, meggyalázták az édesanyját.

- Sokáig nem beszéltem minderről, mert a szereplők éltek. Nem akartam édesanyámat megbántani, és a rendszer is olyan volt, hogy nem lehetett ezekről a történésekről szólni. De aztán elhatároztam, hogy a négy gyerekemnek és a 13 unokámnak leírom, mi történt velünk, mi történt sok ezer magyar családdal akkoriban, a háború végén. Azt tudom mondani nektek: amin én átmentem, attól megerősödtem, megerősödött a hitem.

13 éves kislányként szeretett Terus nagyanyját a szeme láttára ölték meg, anyját tönkretették, meggyalázták, apja fogságban volt.

- Az az orosz hadsereg, amelyik ránk tört, bevodkáztatott, embertelen csürhe volt. Élesen emlékszem, az egyiküknek gonoszság ült az arcán - idézte fel emlékeit. Édesapja, aki a Magyar Királyi Folyami Erők műszaki parancsnoka volt, és épen hozott haza hajókat, a hadifogság után nem sokkal a hírhedt Andrássy út 60-ba került.

Palotainé Kali Gabriella és Bakó Balázs tanár Fotó: Timár Gergely

- Onnan "megmanikűrözve" jött haza. Letépték a körmeit. 1991-ben Tatán összetalálkozott a "manikűrösével". Felismerte, megszólította: "Uram, adjon kezet!" Mire az beleremegett, de apám azt mondta neki: "Az Úristen úgy bocsásson meg magának, ahogyan én megbocsátok." Mert meg lehet bocsátani. Hosszú idő után odáig jutottam, hogy a teremtő Istennek én ugyanolyan teremtménye vagyok, mint azok a katonák. Nem volt könnyű, de megbocsátottam és sajnálom őket, mert embertelenek voltak.

Palotainé Kali Gabriella arról is beszélt a gimnazistáknak, hogy a nehézségeket túl lehet élni, és az életben mindenért meg kell dolgozni. "Ide születni, a Kárpát-medencében élni nem kiváltság, hanem sors és néha balsors, de vállalni  kell" - írta le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!