Szombathely

2015.02.13. 20:42

Szerelem piros szívecskékből - A Valentin-napról a szombathelyiek is sokféleképpen vélekednek

Minden, amit a Valentin-napról tudni akart. Vélemények, trendek és persze az ünnepe eredete.

Budai Dávid

Magyarországon Valentin-napról az 1990-es évektől beszélhetünk, addig nálunk „csak” Bálint-nap létezett. Ez utóbbi elnevezés mára szinte teljesen kikopott a nyelvből, az általunk megkérdezettek is kizárólag a Valentin-nap elnevezést használták. A szerelmesek napját sokan ellenérzéssel fogadják, mivel a nyugati világból begyűrűző ünnepnek tartják, és úgy vélik, ez az alkalom csupán egy újabb lehetőség a virágárusoknak. Mások úgy vélekednek, a Valentin-nap jó alkalom arra, hogy kifejezzék szerelmüket párjuknak. Akárhogyan is van, az biztos, hogy a Magyarországon mindössze huszonöt éves múltra visszatekintő ünnep mára már kivívta magának az őt megillető helyet. Ezért mi is a Valentin-nap nyomába eredtünk, és utunk során lépten-nyomon piros szívecskékbe botlottunk.

Ahhoz, hogy megértsük, mi köze a szerelmeseknek Valentinhoz, azaz Bálinthoz, az ezerháromszázas évekig kell visszamennünk az időben.

Szent Bálint a 14. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, de nem kell megijedni, nem a mi városalapítónk vette el Valentin életét, ez egy másik Claudius volt. Mielőtt meghalt, még egy csodára volt ideje, ugyanis a hite erejével egy vak lánynak visszaadta a látását. Mielőtt a hagyomány szerint február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. Sőt a legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. Ez tehát a kapcsolat a szerelmesekkel. A friss házaspárokat pedig megajándékozta kertje virágaival. Minden bizonnyal ez pedig a virágküldés eredete volt.

Aki ünnepli a Valentin-napot, az ajándékoz is, így első utunk Szommer Valéria ajándékboltjába vezetett. A tulajdonos elmondta, hogy idén a szívecskés párnák mindent visznek, szorosan mögöttük pedig a bögrék sorakoznak a népszerűségi rangsorban. Idén a Valentin-nap felirat szinte sehol nem található az ajándéktárgyakon, helyette a gyártók a „szeretlek” szót választották számos variációban. Szommer Valéria azt tapasztalta, hogy míg tavaly inkább a középkorúak tértek be hozzá, idén szinte kizárólag a fiatalabb korosztály vásárolt Valentin-napi ajándékot. A Valentin-napot a tulajdonos szerint már elfogadták Magyarországon, de az anyák napjával és a nőnappal nem lehet összehasonlítani.

Ezt erősítette meg Darabosné Kata egy szombathelyi virágbolt tulajdonosa is, bár a Valentin-napra ők is készülnek, nőnapi rohamtól nem tartanak. Könnyű kitalálni, hogy a vörös rózsa mindent visz ilyenkor, a vásárlók pedig főleg egy-egy szálat kérnek, ritka, hogy valaki egy csokor virággal távozik. Mivel az ünnep hétvégére esik, ez is befolyásolja majd a forgalmat, várhatóan negatív irányban.

Szommer Valéria elmondta: az idei Valentin-nap a szívecskékről szól, még a lufik is szív alakúak Fotó: Budai Dávid

A vélemények megoszlanak abban, hogy a Valentin nap jó ötlet-e, jöjjenek hát a vélemények a szerelmesek napjáról.

Sokan nem tartják fontosnak a Valentin-napot, mert nem a mi ünnepünk, ez is ugyanolyan, mint a Halloween, vagy az apák napja.

– Szerintem nem, pont ellenkezőleg, - mondta el Nagy Eszter Valentin-napi faggatózásunkra. – Jó érzés, mert a szürke hétköznapokban, amikor az embernek nincs ideje a másikat elvinni vacsorázni, vagy némi aprósággal, figyelmességgel meglepni, ilyenkor megteheti. Nem kell feltétlenül étterembe menni, hiszen egy saját magunk által készített ünnepi vacsoránál nincs jobb, igaz, idén én azt remélem, hogy a párom előveszi romantikus énjét, és elvisz vacsorázni. Persze én is meglepem őt egy szívecskés mécsestartóval, és miután rengeteg közös emlékünk fotón is meg van örökítve, előhívattam az egyiket, és ezt is szürkés, szívecskés keretbe helyeztem. Ebben az évben ezzel kedveskedek neki, és persze azzal, hogy nagyon szeretem őt, nem csak most, de az év összes többi napján is.

Molnár Márk is bizonyára nagyon szereti a barátnőjét, de a Valentin-nappal szemben már másképp érez. – Én nem értem, mi ez az őrület, már jó pár éve lassan Magyarországon is igazi ünnepnek számít a Valentin-nap, de én valahogy nem tudom olyan komolyan venni, mint mondjuk egy évfordulót. Ez is csak egy felkapott divat. Én is szerelmes kapcsolatban élek, és gyakran lepem meg a barátnőmet apró ajándékokkal, de nem korlátozom ezeket a dolgokat egy ünnepre. Persze nem lehet mindennap maradéktalanul romantikázni, de azért valahogyan bele kell csempészni a mindennapokba is a szerelmes pillanatokat, legalább az estékbe.

Horváth Zsuzsanna számára viszont február 14-e nagyon fontos ünnep – Ezen a napon teljes mértékben odafigyelek a páromra, elvégre ez a szerelmesek ünnepe. Hiába mondjuk azt, hogy mindennap így kellene tennünk, ezt úgysem tudjuk teljesíteni. – Idén a páromat kuponfüzettel fogom meglepni, tíz dolgot választhat ki a kuponfüzetből, mindegyik nagyon érdekes és hasznos lesz, biztos vagyok benne, hogy nagyon fog neki örülni. Kisgyermekes pároknak pedig azt ajánlom, hogy vigyék el a nagyszülőkhöz a gyereket, és a szerelmesek napját töltsék kettesben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!